Ryż z truskawkami, tak po prostu

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

pyszne, lekkie, letnie danie

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż długoziarnisty: 1 szklanka
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - laska wanilii: 0.5 sztuki
    - mleko: 1 szklanka
    - woda: 1 szklanka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - cukier: 0.33 szklanki
    - masło: 2 łyżeczki
    - cynamon mielony: 0.5 łyżeczki
    - truskawki świeże: 0.75 kilograma
    - śmietana gęsta 18%: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż z truskawkami, tak po prostu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż bardzo dokładnie wypłukać w zimnej wodzie - aż ta będzie przeźroczysta. Wsypać do rondla, dodać sól, 1 łyżeczkę masła i 1 szkl. mleka, zagotować. Następnie dodać mleko i przekrojoną wanilię, gotować na malutkim ogniu, pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn. Truskawki opłukać, osączyć, oderwać szypułki. Owoce zmiksować blenderem (kilka zostawić do dekoracji) dodając cukier, sok cytrynowy i cynamon. Z ryżu wyjąć wanilię i gorący albo przestudzony, ale ciepły nakładać do filiżanek wysmarowanych resztą masła i wykładać kopczyki na głębokie talerze. Dookoła nalać musu truskawkowego. Ozdobić kropelkami śmietany i plasterkami albo połówkami truskawek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować