Ryż z truskawkami, tak po prostu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż bardzo dokładnie wypłukać w zimnej wodzie - aż ta będzie przeźroczysta. Wsypać do rondla, dodać sól, 1 łyżeczkę masła i 1 szkl. mleka, zagotować. Następnie dodać mleko i przekrojoną wanilię, gotować na malutkim ogniu, pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn. Truskawki opłukać, osączyć, oderwać szypułki. Owoce zmiksować blenderem (kilka zostawić do dekoracji) dodając cukier, sok cytrynowy i cynamon. Z ryżu wyjąć wanilię i gorący albo przestudzony, ale ciepły nakładać do filiżanek wysmarowanych resztą masła i wykładać kopczyki na głębokie talerze. Dookoła nalać musu truskawkowego. Ozdobić kropelkami śmietany i plasterkami albo połówkami truskawek.
Komentarze