Ryż z porem podany z jajkiem w koszulce

0 (0 ocen)

  • 15 min

Jedno z moich ulubionych dań. Ryz warzywa , serwowane z jajkiem w koszulce. Rozpływające się żółtko wspaniale komponuje się z delikatnym ryżem. Danie smaczne , lekkie warte wypróbowania.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 woreczek ryżu brązowego
    1 woreczek ryżu dzikiego
    1 por
    1 marchewka
    1 cebula
    1/2 szklanki białego wina
    masło 1 łyżka
    4 jajka
    sól
    pieprz
    1-1,5 szklanki bulionu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż z porem podany z jajkiem w koszulce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryże wysypujemy z woreczków i mieszamy w misce. Cebulę obieramy , pora oczyszczamy.

    Cebulę siekamy drobno. Podsmażamy na masełku . Mieszamy wsypujemy ryże. Mieszamy i chwile smażymy aż ryż zeszkli się . Wlewamy wino. Mieszamy i redukujemy alkohol. Na osobnej patelni podsmażamy na odrobinie masła starta marchewkę i pokrojony w plasterki por. Dodajemy do garnka z ryżem. Mieszamy. Doprawiamy solą do smaku. Zalewamy bulionem ok 1 szklanki i dusimy na małym ogniu.
    Kiedy ryż wypije bulion , danie jest gotowe. Na koniec doprawiamy sola i pieprzem.
  • 2. Robimy jajko w koszulce. Zagotowujemy wodę w wysokim garnku. Robimy wir. Jajka wbijamy na małej miseczki i wlewamy w wir. Po ok 3 min. Wyławiamy jajko łyżka cedzakową. Jajko serwujemy na ryżu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować