Szparagi z jajkiem w koszulce

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszny i lekki posiłek. Tak przygotowane szparagi doskonale nadają się na śniadanie czy kolację z chrupiącą bagietką lub na obiad w towarzystwie młodych ziemniaczków. Wystarczy 15 minut aby przygotować to pyszne danie. Polecam bo sezon na szparagi jest krótki ;)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Dla 2 osób:
    pęczek zielonych szparagów
    2 jajka
    kilka pomidorków koktajlowych
    2 łyżki siekanego szczypiorku
    sól, kolorowy pieprz
    parmezan lub grana padano
    2 łyżki octu
    łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szparagi z jajkiem w koszulce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi umyć, oderwać twarde końcówki i związać sznurkiem w pęczek.
    W wysokim garnku zagotować tyle wody (z dodatkiem łyżeczki soli i cukru) aby po włożeniu szparagów pionowo ich główki wystawały ponad wodę. Szparagi przykryć i gotować na małym ogniu ok 8-10 minut. Sprawdzić wcześniej czy są miękkie aby się nie rozgotowały.
    W międzyczasie zagotować 1 litr wody z 2 łyżkami octu i łyżeczką soli. Jajka wbić osobno na spodki, uważając aby żółtko się nie rozpłynęło. Gdy woda się zagotuje, zamieszać aby powstał wir i wlać ostrożnie jajka. Gotować ok 3 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć po jednym na ugotowanych szparagach. Danie oprószyć solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Posypać startym parmezanem i posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować