RYŻ Z JABŁKIEM I CYNAMONEM

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sycące i smaczne danie z jabłek w roli głównej.

  • 55 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 2 torebki sypkiego ryżu białego (200g)
    • 4 duże jabłka (odmiana słodka)
    • Ok 600ml mleka
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
    • 5 łyżek masła
    • 3 łyżki cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ryż z jabłkiem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryż z jabłkiem i cynamonem - całość 1. 1. Wsypać ryż do garnka, wlać mleko. Gotować na małym ogniu przez ok 10-15 aż będzie miękki. Dodać 2 łyżki cukru. Często mieszać.
    2. W międzyczasie przygotować jabłka: obrać, zetrzeć na tarce (plastry).
    3. Na patelni stopić 3 łyżki masła. Dodać przygotowane jabłka, 2 łyżki cynamonu i łyżkę cukru pudru. Wymieszać. Smażyć, aż będą miękkie.
    4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
    5. Wysmarować masłem tortownicę o średnicy 22-23cm.
    6. Wysypać do tortownicy ½ ugotowanego ryżu. Równomiernie rozprowadzić. Następnie dodać jabłka jako kolejna warstwa. Na górze reszta ryżu.
    7. Na wierzchu rozłożyć resztki masła. Posypać cukrem waniliowym i 1 łyżką cynamonu.
    8. Tortownicę przykryć folią aluminiową. Piec przez 25 minut w 180 stopniach bez termo obiegu

Porady

Podawać kiedy danie jest ciepłe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować