Ryż z jabłkiem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Wsypać ryż do garnka, wlać mleko. Gotować na małym ogniu przez ok 10-15 aż będzie miękki. Dodać 2 łyżki cukru. Często mieszać.
2. W międzyczasie przygotować jabłka: obrać, zetrzeć na tarce (plastry).
3. Na patelni stopić 3 łyżki masła. Dodać przygotowane jabłka, 2 łyżki cynamonu i łyżkę cukru pudru. Wymieszać. Smażyć, aż będą miękkie.
4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
5. Wysmarować masłem tortownicę o średnicy 22-23cm.
6. Wysypać do tortownicy ½ ugotowanego ryżu. Równomiernie rozprowadzić. Następnie dodać jabłka jako kolejna warstwa. Na górze reszta ryżu.
7. Na wierzchu rozłożyć resztki masła. Posypać cukrem waniliowym i 1 łyżką cynamonu.
8. Tortownicę przykryć folią aluminiową. Piec przez 25 minut w 180 stopniach bez termo obiegu
Komentarze