• 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Mega ochoty w pracy mi narobili na ryż z jabłkami. Co jak co, ale deserów z jabłkami to ja nie odmawiam. Szczególnie jak jest dobrze "zaprawiony" cynamonem. Tam w składnikach dwie łyżki tej aromatycznej przyprawy, to minimum. Tym razem nieco odpicowałem to oldskulowe danie-podwieczorek. Muszę przyznać, że wyszło NIEZIEMSKO! Na wielkim wypasie! Polecam
Arek Gie

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g ryżu
    400 ml mleka
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżka cukru
    200 g margaryny Kasia
    1,5 kg jabłek szara reneta
    2 łyżki cynamonu
    2 galaretki cytrynowe
    20 herbatników
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryż na słodko

Ryż z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryż z jabłkami 1. Ryż gotujemy w osolonym wrzątku, do miękkości. Odcedzamy i studzimy.


    300 ml mleka, zagotowujemy z łyżką cukru i pokrojoną w kostkę margaryną. Dodajemy rozrobiony w pozostałym mleku budyń, zagotowujemy. Studzimy i mieszamy z ryżem. Przekładamy do naczynia i chłodzimy.


    Na blaszce (20x20) układamy herbatniki.


    Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i prażymy przez 15-20 minut, cały czas mieszając. Pod koniec dodajemy galaretki, dokładnie mieszamy z jabłkami. Całość wykładamy na herbatniki. Chłodzimy w lodówce.


    Podajemy ryż z porcją jabłek w galaretce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować