Ryż z jabłkami i cynamonem

4.25 (4 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Smaki dzieciństwa:)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 ml mleka
    250 ml wody
    1,5 szklanki ryżu
    1 cukier waniliowy

    1 kg jabłek
    Cynamon
    2 łyżki masła

    Masło do formy
    Bułka tarta do obsypania

    Forma: naczynie żaroodporne
Wystaw ocenę:

4.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Ryż na słodko

Ryż z jabłkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wraz z wodą i cukrem waniliowym zagotować, dodać ryż i gotować aż ryż będzie miękki ale nadal sypki.
  • 2. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem/masłem i posypać bułką tartą. Wyłożyć 1/2 ryżu. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć na ryż, oprószyć cynamonem. Wyłożyć druga część ryżu i posypać cynamonem. Masło pokroić w cienkie plasterki i rozłożyć na wierzchu. Naczynie nakryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45-60 minut.

Porady

Do ryżu możemy użyć jabłka ze słoika jak do szarlotki. Jeśli wolimy bardziej słodsze danie możemy użyć cukru według uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować