Ryż z jabłkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko wraz z wodą i cukrem waniliowym zagotować, dodać ryż i gotować aż ryż będzie miękki ale nadal sypki.
2.Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem/masłem i posypać bułką tartą. Wyłożyć 1/2 ryżu. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć na ryż, oprószyć cynamonem. Wyłożyć druga część ryżu i posypać cynamonem. Masło pokroić w cienkie plasterki i rozłożyć na wierzchu. Naczynie nakryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45-60 minut.
Porady
Do ryżu możemy użyć jabłka ze słoika jak do szarlotki. Jeśli wolimy bardziej słodsze danie możemy użyć cukru według uznania.
Komentarze