Udka kurczaka z duszonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek obrać i drobno posiekać. Papryczki peperoni oczyścić i pokroić w plasterki. Przygotować marynatę do kurczaka. Do wody dodać oliwę, posiekany czosnek, plasterki peperoni, tymianek, liście laurowe, sól, pieprz oraz wycisnąć sok z połowy cytryny. Do marynaty włożyć udka kurczaka i wstawić do lodówki na kilka godzin.
2.Obrane marchewki i pieczarki pokroić w plasterki, natomiast ziemniaki, cebulę i paprykę w kostkę. Brukselkę możemy przekroić na połówki. Udka po wyjęciu z lodówki odsączyć z marynaty i osuszyć. Potem obsmażyć na rozgrzanym oleju i zdjąć z patelni. Wszystkie warzywa wraz z pieczarkami podsmażyć na tej samej patelni co kurczaka. Przyprawić solą i słodką, mieloną papryką.
3. Przesmażone warzywa przełożyć do żaroodpornego naczynia i ułożyć na nich udka. Podlać wszystko gorącym rosołem, a udka skropić marynatą. Zapiekać w piekarniku pod przykryciem ok. 20 minut. w temp. 180 stopni. Następnie jeszcze ok.10 minut bez przykrycia, aby udka ładnie się zrumieniły.
Komentarze