Udka kurczaka z duszonymi warzywami

4.5 (156 ocen)

  • 60 min

Pyszne, kolorowe danie na obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
    2 czerwone papryki
    4 ziemniaki
    20 dag, małych brukselek
    2 cebule
    2 marchewki
    20 dag. pieczarek
    1/2 szkl. rosołu drobiowego
    marynata:
    1 szkl. wody
    4 łyżki oliwy
    4 ząbki czosnku
    2 papryczki peperoni
    2 liście laurowe
    sok z połowy cytryny
    1 łyżeczka tymianku
    sól, pieprz, słodka papryka do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka kurczaka z duszonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udka kurczaka z duszonymi warzywami 1. Czosnek obrać i drobno posiekać. Papryczki peperoni oczyścić i pokroić w plasterki. Przygotować marynatę do kurczaka. Do wody dodać oliwę, posiekany czosnek, plasterki peperoni, tymianek, liście laurowe, sól, pieprz oraz wycisnąć sok z połowy cytryny. Do marynaty włożyć udka kurczaka i wstawić do lodówki na kilka godzin.
  • Udka kurczaka z duszonymi warzywami 2. Obrane marchewki i pieczarki pokroić w plasterki, natomiast ziemniaki, cebulę i paprykę w kostkę. Brukselkę możemy przekroić na połówki. Udka po wyjęciu z lodówki odsączyć z marynaty i osuszyć. Potem obsmażyć na rozgrzanym oleju i zdjąć z patelni. Wszystkie warzywa wraz z pieczarkami podsmażyć na tej samej patelni co kurczaka. Przyprawić solą i słodką, mieloną papryką.
  • Udka kurczaka z duszonymi warzywami 3. Przesmażone warzywa przełożyć do żaroodpornego naczynia i ułożyć na nich udka. Podlać wszystko gorącym rosołem, a udka skropić marynatą. Zapiekać w piekarniku pod przykryciem ok. 20 minut. w temp. 180 stopni. Następnie jeszcze ok.10 minut bez przykrycia, aby udka ładnie się zrumieniły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Papryka Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować