Rybny smakołyk

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Dzisiaj polecam kulki z morszczuka i śledzia.
Nazwałam je rybnym smakołykiem ponieważ są bardzo smaczne, nie mocno zbite, a zalewa delikatnie słodko - kwaśna. Kulki według przepisu mojej nie żyjącej już babci.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • morszczuk ok.1 kg,
    śledzie 2,
    kajzerka 2,
    cebula 2 szt,
    czosnek 2 -3 ząbki,
    jajka 2,
    bułka tarta 3 - 4 łyżki,(gdyby masa była zbyt rzadka dodać więcej bułki
    sól i pieprz do smaku,
    przyprawa do ryb do smaku,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory rybne

Rybny smakołyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę po rozmrożeniu mielimy razem ze śledziem, obraną cebulą i czosnkiem.
    Do zmielonej ryby dodajemy odciśniętą bułkę wcześniej namoczoną w mleku. Dodajemy jajka oraz bułkę tartą.
    Doprawiamy przyprawami, dokładnie wyrabiamy do połączenia składników.
    Z masy formujemy nie duże kulki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.

    Zalewa;
    Część cukier wsypujemy do garnka aby się rozpuścił innym słowem robimy karmel. Gdy karmel gotowy powoli wlewamy wodę cały czas mieszając oraz łyżkę soli. Następnie dodajemy obraną, pokrojoną w piórka cebulę , pozostały cukier oraz przyprawy.
    Po zagotowaniu dodajemy ocet. Jeszcze chwilę gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
    Zimną zalewą zalewamy kulki i odstawiamy w chłodne miejsce.

    Po 3 dniach kulki gotowe do spożycia (w zależności jakie kto lubi).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować