Dzisiaj polecam kulki z morszczuka i śledzia.
Nazwałam je rybnym smakołykiem ponieważ są bardzo smaczne, nie mocno zbite, a zalewa delikatnie słodko - kwaśna. Kulki według przepisu mojej nie żyjącej już babci.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
morszczuk ok.1 kg,
śledzie 2,
kajzerka 2,
cebula 2 szt,
czosnek 2 -3 ząbki,
jajka 2,
bułka tarta 3 - 4 łyżki,(gdyby masa była zbyt rzadka dodać więcej bułki
sól i pieprz do smaku,
przyprawa do ryb do smaku,
Rybny smakołyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę po rozmrożeniu mielimy razem ze śledziem, obraną cebulą i czosnkiem.
Do zmielonej ryby dodajemy odciśniętą bułkę wcześniej namoczoną w mleku. Dodajemy jajka oraz bułkę tartą.
Doprawiamy przyprawami, dokładnie wyrabiamy do połączenia składników.
Z masy formujemy nie duże kulki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
Zalewa;
Część cukier wsypujemy do garnka aby się rozpuścił innym słowem robimy karmel. Gdy karmel gotowy powoli wlewamy wodę cały czas mieszając oraz łyżkę soli. Następnie dodajemy obraną, pokrojoną w piórka cebulę , pozostały cukier oraz przyprawy.
Po zagotowaniu dodajemy ocet. Jeszcze chwilę gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
Zimną zalewą zalewamy kulki i odstawiamy w chłodne miejsce.
Po 3 dniach kulki gotowe do spożycia (w zależności jakie kto lubi).
Komentarze