Ryba zapiekana w młodej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, zalać 0,5 l wody i gotować.
Gdy będzie półmiękka dodać sól, łyżkę cukru, pieprz. Boczek
pokroić w kostkę i podsmażyć. Pokroić koperek i dodać do kapusty
razem z boczkiem. Wlać sok z cytryny. Wszystko wymieszać. Na patelnię
włożyć masło i 2 łyżki mąki, zamieszać i powstałą zasmażkę
wlać do kapusty. Wymieszać i doprawić do smaku. Pogotować jeszcze 10
minut.
Rybę podzielić na kawałki i natrzeć je solą, pieprzem, curry i
cząbrem. Odstawić. Do miski wsypać mąkę pszenną i kukurydzianą i
dolewać wody ile zabierze, by konsystencja była trochę gęstsza niż
ciasto na naleśniki. Rozgrzać olej na patelni. Rybę maczać w cieście i
smażyć. Po usmażeniu, do naczynia do zapiekania, wyłożyć warstwę
kapusty, na nią ryby i przykryć kapustą, i znów ryby i na wierzch
kapusta. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200C przez 15 min. Podawać z
pieczonymi ziemniaczkami
Komentarze