Ryba zapiekana w młodej kapuście

4.44 (178 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiam młodą kapustę, a mąż wpadł na pomysł by połączyć ją z rybą. I to był strzał w 10-tkę!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 płaty ryby
    2,5 łyżki pszennej
    2,5 łyzki mąki kukurydzianej
    2 duże główki młodej kapusty
    pęczek koperku
    20 dkg boczku
    pół cytryny
    sól, pieprz, curry, cząber, cukier, 2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.44 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba zapiekana w młodej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, zalać 0,5 l wody i gotować.
    Gdy będzie półmiękka dodać sól, łyżkę cukru, pieprz. Boczek
    pokroić w kostkę i podsmażyć. Pokroić koperek i dodać do kapusty
    razem z boczkiem. Wlać sok z cytryny. Wszystko wymieszać. Na patelnię
    włożyć masło i 2 łyżki mąki, zamieszać i powstałą zasmażkę
    wlać do kapusty. Wymieszać i doprawić do smaku. Pogotować jeszcze 10
    minut.
    Rybę podzielić na kawałki i natrzeć je solą, pieprzem, curry i
    cząbrem. Odstawić. Do miski wsypać mąkę pszenną i kukurydzianą i
    dolewać wody ile zabierze, by konsystencja była trochę gęstsza niż
    ciasto na naleśniki. Rozgrzać olej na patelni. Rybę maczać w cieście i
    smażyć. Po usmażeniu, do naczynia do zapiekania, wyłożyć warstwę
    kapusty, na nią ryby i przykryć kapustą, i znów ryby i na wierzch
    kapusta. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200C przez 15 min. Podawać z
    pieczonymi ziemniaczkami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować