Zdrowa propozycja obiadowa. Polecam zarówno w duecie, jak i osobno.
30 min
Składniki:
Składniki na rybę:
• filet z dorsza ze skórką- ok. 600 g
• 3 kromki chleba - najlepiej orkiszowego pełnoziarnistego
• 1 łyżeczka musztardy węgierskiej
• łyżka kwaśnej, gęstej śmietany 18%
• 2 garście sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach
• sól
• pieprz
• sok z cytryny
• duża garść drobno posiekanego koperku
• odrobina oleju rzepakowego
• duża garść suszonej żurawiny
Brokułowo-żurawinowa sałatka:
• jeden duży brokuł ok. 500 g
• 2 duże garście obranych pistacji
• 2 garście suszonej żurawiny
• łyżka pesto- najlepiej pistacjowego
• 4 łyżki oleju rzepakowego
• sól
• pieprz
Ryba w żurawinowo-chlebowej panierce z sałatką brokułową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę porcjujemy na zgrabne kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie solimy. Naczynie do zapiekania smarujemy za pomocą pędzelka olejem. Układamy w nim rybę- skórką do dołu.
Chleb - najlepiej jakby był dwu-trzydniowy- kroimy w drobną kostkę, dodajemy do niego straty ser żółty. Żurawinę bardzo drobno siekamy i dodajemy do chleba. Całość solimy i pieprzymy. W misce łączymy śmietanę z musztardą, doprawiamy solą. Rybę smarujemy sosem śmietanowo-musztardowym. Na sos wykładamy drobno posiekany koperek. Na koperek- dość obficie- panierkę chlebową. Całość skrapiamy delikatnie olejem rzepakowym. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 15-20 minut, termoobieg. Rybę przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem, serwujemy z sałatką brokułowo-żurawinową.
Sałatka- Brokuła myjemy, porcjujemy na zgrabne różyczki i blanszujemy w osolonym wrzątku z łyżeczką cukru. Brokuł powinien być al dente. Tak przygotowane różyczki brokuła przekładamy do miski. W miseczce łączymy pesto ( najlepiej pistacjowe- wystarczy zblendować dwie garście obranych pistacji, pęczek pietruszki, kilka liści bazyli, 3-4 suszone pomidory, ząbek czosnku, dolać odrobinę oleju i doprawić solą) z olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Brokuła polewamy sosem z pesto, posypujemy posiekaną żurawiną i posiekanymi pistacjami. Smacznego! Sałatka jest świetna zarówno na ciepło jak i na zimno.
Komentarze