Ryba w żurawinowo-chlebowej panierce z sałatką brokułową

  • wyświetlono: 390 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Zdrowa propozycja obiadowa. Polecam zarówno w duecie, jak i osobno.

Ewa Mróz
  • 30min

Składniki

Składniki na rybę:
• filet z dorsza ze skórką- ok. 600 g
• 3 kromki chleba - najlepiej orkiszowego pełnoziarnistego
• 1 łyżeczka musztardy węgierskiej
• łyżka kwaśnej, gęstej śmietany 18%
• 2 garście sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach
• sól
• pieprz
• sok z cytryny
• duża garść drobno posiekanego koperku
• odrobina oleju rzepakowego
• duża garść suszonej żurawiny
Brokułowo-żurawinowa sałatka:
• jeden duży brokuł ok. 500 g
• 2 duże garście obranych pistacji
• 2 garście suszonej żurawiny
• łyżka pesto- najlepiej pistacjowego
• 4 łyżki oleju rzepakowego
• sól
• pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Ryba w żurawinowo-chlebowej panierce z sałatką brokułową

  • 1. Rybę porcjujemy na zgrabne kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie solimy. Naczynie do zapiekania smarujemy za pomocą pędzelka olejem. Układamy w nim rybę- skórką do dołu.
    Chleb - najlepiej jakby był dwu-trzydniowy- kroimy w drobną kostkę, dodajemy do niego straty ser żółty. Żurawinę bardzo drobno siekamy i dodajemy do chleba. Całość solimy i pieprzymy. W misce łączymy śmietanę z musztardą, doprawiamy solą. Rybę smarujemy sosem śmietanowo-musztardowym. Na sos wykładamy drobno posiekany koperek. Na koperek- dość obficie- panierkę chlebową. Całość skrapiamy delikatnie olejem rzepakowym. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 15-20 minut, termoobieg. Rybę przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem, serwujemy z sałatką brokułowo-żurawinową.

    Sałatka- Brokuła myjemy, porcjujemy na zgrabne różyczki i blanszujemy w osolonym wrzątku z łyżeczką cukru. Brokuł powinien być al dente. Tak przygotowane różyczki brokuła przekładamy do miski. W miseczce łączymy pesto ( najlepiej pistacjowe- wystarczy zblendować dwie garście obranych pistacji, pęczek pietruszki, kilka liści bazyli, 3-4 suszone pomidory, ząbek czosnku, dolać odrobinę oleju i doprawić solą) z olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Brokuła polewamy sosem z pesto, posypujemy posiekaną żurawiną i posiekanymi pistacjami. Smacznego! Sałatka jest świetna zarówno na ciepło jak i na zimno.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

brokułydanie wegetariańskietania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzurybadanie rybnedania_dla_urodyŻurawinasuszona żurawinadorszdanie bezmięsnesałatka z brokułówdorsz z żurawinąkruszonka chlebowaryba z kruszonką chlebową obiadkonkurs_żurawina

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa chlebowa z Pałuk

Dodane przez: Gregorhspeed

Zupa chlebowa z Pałuk

Przeglądając kuchnię wielkopolską...

krokiety

Dodane przez: Jolanta KG

Krokiety chlebowe z pieczarkami

Krokieciki z chleba tostowego z...

Parówki w sosie chlebowym

Dodane przez: JustKuchcik

Parówki w sosie chlebowym

Świetne na ciepłą kolację lub na...

Kotlety chlebowe z porem

Dodane przez: Martyna1991

Kotlety chlebowe z porem

Śniadanie , obiad , czy też kolacja....

kurczak w cieście chlebowym

Dodane przez: adamonika

Kurczak w cieście chlebowym

Pyszne :) bardzo sycące.

Jajka w chlebowych koszyczkach

Dodane przez: Kloruś

Jajka w chlebowych koszyczkach

Oryginalna wersja śniadaniowego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE