Ryba w żurawinowo-chlebowej panierce z sałatką brokułową

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zdrowa propozycja obiadowa. Polecam zarówno w duecie, jak i osobno.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na rybę:
    • filet z dorsza ze skórką- ok. 600 g
    • 3 kromki chleba - najlepiej orkiszowego pełnoziarnistego
    • 1 łyżeczka musztardy węgierskiej
    • łyżka kwaśnej, gęstej śmietany 18%
    • 2 garście sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach
    • sól
    • pieprz
    • sok z cytryny
    • duża garść drobno posiekanego koperku
    • odrobina oleju rzepakowego
    • duża garść suszonej żurawiny
    Brokułowo-żurawinowa sałatka:
    • jeden duży brokuł ok. 500 g
    • 2 duże garście obranych pistacji
    • 2 garście suszonej żurawiny
    • łyżka pesto- najlepiej pistacjowego
    • 4 łyżki oleju rzepakowego
    • sól
    • pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ryba w żurawinowo-chlebowej panierce z sałatką brokułową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę porcjujemy na zgrabne kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie solimy. Naczynie do zapiekania smarujemy za pomocą pędzelka olejem. Układamy w nim rybę- skórką do dołu.
    Chleb - najlepiej jakby był dwu-trzydniowy- kroimy w drobną kostkę, dodajemy do niego straty ser żółty. Żurawinę bardzo drobno siekamy i dodajemy do chleba. Całość solimy i pieprzymy. W misce łączymy śmietanę z musztardą, doprawiamy solą. Rybę smarujemy sosem śmietanowo-musztardowym. Na sos wykładamy drobno posiekany koperek. Na koperek- dość obficie- panierkę chlebową. Całość skrapiamy delikatnie olejem rzepakowym. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 15-20 minut, termoobieg. Rybę przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem, serwujemy z sałatką brokułowo-żurawinową.

    Sałatka- Brokuła myjemy, porcjujemy na zgrabne różyczki i blanszujemy w osolonym wrzątku z łyżeczką cukru. Brokuł powinien być al dente. Tak przygotowane różyczki brokuła przekładamy do miski. W miseczce łączymy pesto ( najlepiej pistacjowe- wystarczy zblendować dwie garście obranych pistacji, pęczek pietruszki, kilka liści bazyli, 3-4 suszone pomidory, ząbek czosnku, dolać odrobinę oleju i doprawić solą) z olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Brokuła polewamy sosem z pesto, posypujemy posiekaną żurawiną i posiekanymi pistacjami. Smacznego! Sałatka jest świetna zarówno na ciepło jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Dorsz Ryby Suszona żurawina Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować