Łosoś pieczony pod chrupiącą orzechową kruszonką

4.48 (189 ocen)

  • 45 min

Pyszne danie z łososia. Dzięki kruszonce z orzechami z natką pietruszki i czosnkiem łosoś nabiera niezwykłego aromatu.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 duże filety łososia ze skórą
    sól morska świeżo mielona
    czarny pieprz świeżo mielony
    2 łyżki soku z cytryny
    Kruszonka:
    3 łyżki bułki tartej
    2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
    2 łyżki startego parmezanu (lub pecorino romano)
    2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
    3 łyżki stopionego masła
    1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
    4 posiekane listki świeżego lubczyku
    szczypta soli morskiej
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    Dodatkowo:
    1/2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.48 (189 ocen)

Zobacz również:

Bułki Dania główne Ryba Kruszonka Ser

Łosoś pieczony pod chrupiącą orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z łososia skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na czas przygotowania kruszonki.
  • 2. Wszystkie składniki kruszonki połączyć i dobrze wymieszać.
  • 3. Łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Wierzch łososia obłożyć przygotowaną kruszonką i delikatnie docisnąć.
  • 4. Rybę wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekać przez ok. 20-25 minut. Podawać z ryżem z kurkumą smażonym na maśle lub z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować