RUSTYKALNE CIASTO z CUKINIĄ (RUSTICO con le ZUCCHINE )

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Szybki i bardzo prosty przepis. Ciasto pyszne na ciepło, ale też bardzo dobre na zimno, idealne do zabrania np. na piknik.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • mierzyć wszystko jednym kubkiem (mój 350 ml)

    3 kubki pokrojonej w bardzo drobną kosteczkę cukini ze skórką (ok. 3-4 cukinie, wybrać małe młode cukinie takie o dł.ok. 20 cm)
    1 mała cebulka
    1 kubek mąki
    pół kubka oliwy z oliwek (ewentualnie roślinnego)
    pół kubka startego sera typo parmezan
    4 jajka
    3 łyżeczki proszku do pieczenia (jeśli znajdziecie specjalny do słonych ciast to lepiej)
    natka pietruszki (opcjonalnie)
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Rustykalne ciasto z cukinią (rustico con le zucchine ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokroić cukinię i cebulę w drobną kosteczkę, dodać mąkę, oliwę, starty na drobnej tarce ser, jajka, proszek do pieczenia i pietruszkę. Wymieszać dokładnie wszyskie składniki. Doprawić solą i pieprzem.
  • 2. Wysmarować masłem i wysypać mąką lub bułką tartą blaszkę (moja Ø 26 cm, może być kwadratowa). Do tak przygotowanej blaszki wylać ciasto.
  • 3. Piec w piekarniku nagrzanym do 170˚C przez ok 50-60 min.(do uzyskania lekko złotawej skórki). Podawać na ciepło lub na zimno.
    Buon appetito!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować