Pyszna vegetariańska pizza, w mało znanej w Polsce wersji bez sosu pomidorowego- tzw. PIZZA BIANCA
1 godz. 40 min
Składniki:
NA CIASTO (na 3 pizze o średnicy 32 cm):
0,5 kg mąki
25 g świeżych drożdży
ok. 300 ml ciepłej wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
4 łyżki oliwy z oliwek
DODATKOWO (na 1 pizzę z cukinią)
1 mała (ok 20 cm) cukinia ze skórką
½ mozzarelli
sól
4 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
opcjonalnie:
troszkę sera typu gorgonzola
Pizza z cukinią (pizza con le zucchine) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonaj cIasto.
Drożdże wymieszaj z cukrem i 100 ml ciepłej wody, a następnie odstaw
na 10 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, a następnie dodaj rozczyn
i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób
będziesz kontrolować konsystencje ciasta).
Wyrabiaj ciasto przez ok. 10- 15 min.(tak długo, aż zacznie odklejać się od ręki).Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 40 min.
Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, każdą część wyrabiaj na lekko opruszonym blacie, aż ciasto stanie się gładkie, uformuj kulki,
posyp mąką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 min.
Po wyrośnięciu z każdej kulki rozwałkuj placek o średnicy ok. 32 cm (podsypuj mąką), a następnie przełóż na blaszkę wysmarowaną oliwą.
Jeżeli bedzie Ci łatwiej wysmaruj blaszkę oliwą i rozprowadź ciasto rękami bezpośrednio na blaszce.
Poczekaj aż troszkę podrośnie, a następnie
nakładaj składniki.
2.Nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury 250℃.
Nakładaj składniki na ciasto. Najpierw połowę mozzarelli, cukinię pokrojaną w bardzo cieniutkie plasterki (ja używam zwykle obieraczki do warzyw), następnie pozostałą mozzarelle i jeśli lubisz ser typu gorgonzola pokrojony na małe kawałeczki (ser ten ma bardzo wyrazisty smak więc wystarczy go naprawde odrobina). Polej całość oliwą z oliwek z rozgniecionym małym ząbkiem czosnku i dopraw solą.
Włóż blachę z przygotowaną pizzą na środkową część piekarnika.
Piecz przez ok. 15 minut, aż boki pizzy się zarumienią, a spód będzie upieczony.
Komentarze