PIZZA Z CUKINIĄ (PIZZA con le ZUCCHINE)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszna vegetariańska pizza, w mało znanej w Polsce wersji bez sosu pomidorowego- tzw. PIZZA BIANCA

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • NA CIASTO (na 3 pizze o średnicy 32 cm):
    0,5 kg mąki
    25 g świeżych drożdży
    ok. 300 ml ciepłej wody
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    4 łyżki oliwy z oliwek

    DODATKOWO (na 1 pizzę z cukinią)
    1 mała (ok 20 cm) cukinia ze skórką
    ½ mozzarelli
    sól
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 ząbek czosnku
    opcjonalnie:
    troszkę sera typu gorgonzola
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z cukinią (pizza con le zucchine) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonaj cIasto.
    Drożdże wymieszaj z cukrem i 100 ml ciepłej wody, a następnie odstaw 
    na 10 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
    W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, a następnie dodaj rozczyn 
    i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób 
    będziesz kontrolować konsystencje ciasta).
    Wyrabiaj ciasto przez ok. 10- 15 min.(tak długo, aż zacznie odklejać się od ręki).Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 40 min.
    Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, każdą część wyrabiaj na lekko opruszonym blacie, aż ciasto stanie się gładkie, uformuj kulki, 
    posyp mąką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 min.
    Po wyrośnięciu z każdej kulki rozwałkuj placek o średnicy ok. 32 cm (podsypuj mąką), a następnie przełóż na blaszkę wysmarowaną oliwą.
    Jeżeli bedzie Ci łatwiej wysmaruj blaszkę oliwą i rozprowadź ciasto rękami bezpośrednio na blaszce.
    Poczekaj aż troszkę podrośnie, a następnie 
    nakładaj składniki.
  • 2. Nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury 250℃.
    Nakładaj składniki na ciasto. Najpierw połowę mozzarelli, cukinię pokrojaną w bardzo cieniutkie plasterki (ja używam zwykle obieraczki do warzyw), następnie pozostałą mozzarelle i jeśli lubisz ser typu gorgonzola pokrojony na małe kawałeczki (ser ten ma bardzo wyrazisty smak więc wystarczy go naprawde odrobina). Polej całość oliwą z oliwek z rozgniecionym małym ząbkiem czosnku i dopraw solą.
    Włóż blachę z przygotowaną pizzą na środkową część piekarnika.
    Piecz przez ok. 15 minut, aż boki pizzy się zarumienią, a spód będzie upieczony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować