Ruskie z kleikiem ryżowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Dziś kolejny przepis na ruskie pierogi ale z dodatkiem kleiku ryżowego.
Zamiast smażonej cebulki dodałam prażoną ale domową.
Wbrew pozorom przygotowanie takiej cebuli nie jest trudne.
Kleik fajnie związuje farsz gdy okaże się, że jest zbyt luźny za sprawą złego gatunku ziemniaków.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Farsz :
    500 g twarogu
    750 g ugotowanych ziemniaków
    1 szk prażonej cebulki ( domowej )
    3/4 szk kleiku ryżowego
    sól do smaku
    pieprz do smaku

    Ciasto :
    1 kg mąki tortowej
    500 ml ciepłej wody ( prawie gorącej )
    4 łyżki oleju
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Ruskie z kleikiem ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki zmielić, dodać kleik i cebulkę.
    Doprawić do smaku.

    Składniki ciasta wymieszać w misce a potem zagnieść gładkie ciasto.
    Gotowe ciasto zakryć miską i zostawić na pół godziny.
  • 2. Potem ciasto dzielić na porcje i wałkować na cienkie placki.
    Wycinać kółka ( u mnie średnica 10 cm ).
    Na kółkach kłaść porcje farszu i zlepiać pierogi.
    Układać na ściereczce i zakrywać je aby nie wyschły.

    Gotowe pierogi wrzucać na wrzątek i gotować kilka minut od wypłynięcia.
    Wyjmować łyżką cedzakową i podawać okraszone lub odsmażane z surówką.

Porady

ilośc porcji tak orientacyjnie, nie liczyłam sztuk

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kleik ryżowy Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować