Ruskie pierogi z żytniej mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mąka żytnia typ 2000 + mąka pszenna typ 500 - wszystkie składniki na ciasto zalać wrzącą wodą w robocie i hakiem wyrabiać z 5 minut
2.ciasto wyjąc na stolnicę obsypaną mąką i jeszcze ręcznie wyrobić na gładka kulę, schować do woreczka na 30 minut
3.ugotowane i obrane ziemniaki zemleć w maszynce razem z twarogiem i dobrze wymieszać z podsmażoną wystudzoną cebulą, pieprzem i solą wędzoną
4.z ciasta w woreczku odkroić porcję i rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy na cienkie ciasto - wycinać placki szklanką z większym otworem i nakładać odpowiednią porcję farszu - zlepiać pierogi
5.woda gotująca ciut posolona z 2 łyżkami oleju - wrzucac pierogi i po wypłynięciu na średnim ogniu gotować z 4 minuty - im grubsze pierogi tym dłuższe gotowanie
6.polać okrasą z podsmażonej cebuli
Porady
pierogi można zamrozić, najlepiej surowe, rozłożone na tacy potem je wsypać do woreczka...
Komentarze