ruskie pierogi z żytniej mąki

0 (0 ocen)

pierogi sa smaczne, syte...............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • CIASTO ŻYTNIE: mąka żytnia z Kopytowa 3 szklanki, mąka pszenna 500 z Kopytowa 2 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, masło 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, woda 1,5 szklanki..............

    FARSZ RUSKI: ziemniaki gotowane w mundurkach 1 kg, twaróg 25 dag, cebula podsmażona 5 sztuk, olej rzepakowy 2 łyżki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, sól wędzona Royal Brand 1 łyżeczka..............

    OKRASA: cebula podsmażona 8 sztuk, cukier 1 łyżeczka, sól - do smaku, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 10 łyżek ................
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Ruskie pierogi z żytniej mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. mąka żytnia typ 2000 + mąka pszenna typ 500 - wszystkie składniki na ciasto zalać wrzącą wodą w robocie i hakiem wyrabiać z 5 minut
  • etap 2. ciasto wyjąc na stolnicę obsypaną mąką i jeszcze ręcznie wyrobić na gładka kulę, schować do woreczka na 30 minut
  • etap 3. ugotowane i obrane ziemniaki zemleć w maszynce razem z twarogiem i dobrze wymieszać z podsmażoną wystudzoną cebulą, pieprzem i solą wędzoną
  • etap 4. z ciasta w woreczku odkroić porcję i rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy na cienkie ciasto - wycinać placki szklanką z większym otworem i nakładać odpowiednią porcję farszu - zlepiać pierogi
  • etap 5. woda gotująca ciut posolona z 2 łyżkami oleju - wrzucac pierogi i po wypłynięciu na średnim ogniu gotować z 4 minuty - im grubsze pierogi tym dłuższe gotowanie
  • etap 6. polać okrasą z podsmażonej cebuli

Porady

pierogi można zamrozić, najlepiej surowe, rozłożone na tacy potem je wsypać do woreczka...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka żytnia Farsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować