Smaczne i kolorowe nadziewane kruche rurki z kremem o smaku malinowym .Idealne do zrobienia dla dzieci na kinderbal .Ja zrobiłam je dla mojej córeczki:)
Rurki z malinowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać,dodać szczyptę soli,zetrzeć na grubej tarce 2 schłodzone kostki tłuszczu,Zagniatając ciasto dodać żółtka,wlewać powoli schłodzoną śmietanę i zarobić gładkie ciasto.Włożyć na co najmniej 4 godz.do lodówki.Ciasto cienko wałkować na posypanej mąką stolnicy na gr ok.5 mm.Ciąć ciasto na paski szerokości 2 cm.Nawijać ciasto na metalowe rurki. Rurki smarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem różowym.Ułożyć na blaszce do pieczenia.Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok.190 stopni i piec na złoty kolor.Gorące rurki ściągamy z foremek.Studzimy.Nadziewamy przygotowanym kremem za pomocą szprycy.
Masa:2 szkl. mleka zagotować z cukrem.W 1 szkl. zimnego mleka roztrzepać żółtka i rozmieszać budynie.Wlać na gotujące się mleko i mieszając ugotować gęsty budyń.Ściągnąć goracy budyń z kuchenki i wsypać galaretkę w proszku i energicznie mieszać ,do rozpuszczenia galaretki.Wystudzić.Masło utrzeć na puch i stopniowo ciągle ucierając mikserem dodawać po 1 łyżce budyniu.
Porady
Rurki najlepiej smakują na drugi dzień,dobrze schłodzone.
Komentarze