Rurki z kremem śmietankowo-cytrynowym

4.5 (168 ocen)

Na przyjazd najmłodszych z rodziny przygotowałam te oto rurki. Zapraszam na mojego bloga smakujmy.pl

Składniki:

  • ciasto
    25 dag margaryny
    50 dag mąki
    1 jajko
    szklanka śmietany
    szczypta soli
    krem
    2 śnieżki
    1 3/4 szkl mleka
    galaretka cytrynowa
    dodatkowo
    jajko
    cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rurki z kremem śmietankowo-cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia.
    Ze składników szybko zagnieść kruche ciasto, uformować kule i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie odkrawać po kawałku i rozwałować na prostokąt o grubości ok. 1/2 cm. Pociąć ciasto na paseczki o szerokości 2-3 cm.
    Metalowe foremki do rurek posmarować olejem (tylko za pierwszym razem). Paseczki ciasta nawijać na foremkę zaczynając od wąskiej strony. Każdą posmarować od wierzchniej strony roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Układać na natłuszczonej blaszce. Piec 20-25 min w 180 st. C, aż rurki się zarumienią. Po upieczeniu delikatnie zdjąć z foremek (można podważyć nożem).
    Śnieżki ubić na sztywno z mlekiem. Na koniec dodać tężejącą galaretkę, ubijać jeszcze ok. 2 min. Przełożyć krem do szprycy i napełniać rurki. Ustawić je pionowo w jakieś formie, żeby krem wpłynął do końca. Wstawić do lodówki

Porady

zapraszam na mojego bloga smakujmy.pl

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować