250g mąki
125 ml kwaśnej, gęstej śmietany
125g masła
szczypta soli
cukier kryształ do obtaczania.
Wszystkie składniki miksujemy , a następnie zagniatamy ciasto i schładzamy godzinkę w lodówce.
Po tym czasie ciasto rozwałkowywać bardzo cienko (na ok. 1mm) i wycinać z niego paski o wymiarach mniej więcej 1,5 x 35 cm. Ważne jest by jednej strony ciasta (najlepiej tej od strony blatu) za bardzo nie podsypywać mąką, bo później nie przylgnie do niego cukier. Foremki do rurek smarujemy masłem. Paskami owijamy formy do rurek, zaczynając od cieńszej strony. Na końcu, na grubszej stronie, dobrze jest zostawić troszkę wolnej blaszki, co ułatwia później zsuwanie upieczonych rurek.
Ciasto nawinięte na foremki obtaczać w cukrze. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 20 minut w temperaturze 200st. C, na jasnozłoty kolor.
Rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotować z cukrem waniliowym.
Żółtka utrzeć z cukrem.Do utartych żółtek dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.Stopniowo dolewamy zagotowane mleko,cały czas mieszając.Masę wlewamy do garnka,stawiamy ponownie na ogień.Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania i zgęstnienia kremu.Zgęstniały krem zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia.Masło w temperaturze pokojowej małymi łyżeczkami dodajemy do zimnego kremu cały czas mieszając aby krem się nie zważył.
Wystudzone rurki napełniamy kremem.
Komentarze