Rurki z kremem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Rozpływają się w ustach, są tak pyszne, że znikają w ciągu godziny :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:

    250 g mąki
    ½ kostki masła
    pół szklanki kwaśnej śmietany
    szczypta soli
    ½ opakowania cukru waniliowego

    krem:

    2 żółtko
    4 łyżki cukru
    ½ opakowania cukru waniliowego
    1 szklanka mleka
    ½ kostki masła
    1 opakowanie budyniu waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Rurki Bita śmietana

Rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać. Dodać cukier wanilinowy, sól, cukier waniliowy, poszatkowane masło, śmietanę i zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na 60 minut.
  • 2. Do rondelka z grubym dnem wlać połowę mleka, wsypać cukier i cukier wanilinowy, zagotować. W pozostałej części mleka wymieszać żółtko i budyń, delikatnie wlewać na gotujące się mleko, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń, uważając by masa nie przypaliła się. Gdy budyń wystygnie dodawać go do zmiksowanego na jednolitą, gładką masę masła.
  • image-137s20t 3. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować, podsypując mąką na grubość około 2-3mm. Z ciasta wycinać paski o długości około 30cm i szerokości około 2cm. Ciasto nawinąć na foremki, ale tak, by ciasto nachodziło na siebie.
  • image-0nnbxxx 4. Nawinięte rurki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200*C na funkcji góra-dół przez około 15-20 minut, aż ciasto się przyrumieni.
  • image-0byqxb7 5. Po wyjęciu z piekarnika rurki odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia, następnie delikatnie zsunąć ciasto i odstawić je do całkowitego ostygnięcia.
  • image-0243mn3 6. Ostygnięty krem krótko zmiksować i przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką i napełnić rurki.

Porady

Jeśli masa z masłem jest dla ciebie za ciężka, wypełnij rurki bitą śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować