Rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać. Dodać cukier wanilinowy, sól, cukier waniliowy, poszatkowane masło, śmietanę i zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na 60 minut.
2.Do rondelka z grubym dnem wlać połowę mleka, wsypać cukier i cukier wanilinowy, zagotować. W pozostałej części mleka wymieszać żółtko i budyń, delikatnie wlewać na gotujące się mleko, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń, uważając by masa nie przypaliła się. Gdy budyń wystygnie dodawać go do zmiksowanego na jednolitą, gładką masę masła.
3.Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować, podsypując mąką na grubość około 2-3mm. Z ciasta wycinać paski o długości około 30cm i szerokości około 2cm. Ciasto nawinąć na foremki, ale tak, by ciasto nachodziło na siebie.
4.Nawinięte rurki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200*C na funkcji góra-dół przez około 15-20 minut, aż ciasto się przyrumieni.
5.Po wyjęciu z piekarnika rurki odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia, następnie delikatnie zsunąć ciasto i odstawić je do całkowitego ostygnięcia.
6.Ostygnięty krem krótko zmiksować i przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką i napełnić rurki.
Porady
Jeśli masa z masłem jest dla ciebie za ciężka, wypełnij rurki bitą śmietaną.
Komentarze