RURKI Z KREMEM

0 (0 ocen)

Domowe, własnoręcznie przeze mnie zrobione, rurki z krememSą bardzo dobre .

Składniki:

  • ciasto
    500 g mąki
    250 g masła
    250 ml śmietany 18%
    szczypta soli

    dodatkowo: białko jajka do posmarowania+ cukier do posypania przed
    pieczeniem

    krem budyniowo -śmietanowy
    2 żółtka
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka mleka
    250 g masła
    250 ml śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Rurki

Rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść, schłodzić, rozwałkować cienko.
    Pokroić na długie pasy o szerokości ok. 2,5 cm.
    Przed pierwszym użyciem foremki posmarować masłem.
    Paski ciasta nawinąć na metalowe rurki zaczynając od węższej strony
    Posmarować białkiem, posypać cukrem.
    Piec na rumiano w 200 st C ok. 15 minut.
    Po upieczeniu, rurki od razu ściągnąć z foremek.
    Rurki wystudzić.
    Zrobić krem.
    Żółtka zmiksować z mlekiem, dodać cukier, cukier waniliowy, mąkę.
    Ugotować budyń.
    Lekko przestudzony budyń utrzeć z masłem.
    Śmietankę ubić na sztywno.
    Ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać z masą budyniową.
    Przy pomocy szprycy, napełnić rurki gotową masą śmietanowo-
    budyniową.
    Gotowe rurki włożyć do lodówki na kilka godzin by masa stężała.

Porady

Można użyć ciasta francuskiego do zrobienia rurek wtedy jest o wiele szybciej Rurki będą lepsze dopiero na 2 3 dzień

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować