Rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagnieść, schłodzić, rozwałkować cienko.
Pokroić na długie pasy o szerokości ok. 2,5 cm.
Przed pierwszym użyciem foremki posmarować masłem.
Paski ciasta nawinąć na metalowe rurki zaczynając od węższej strony
Posmarować białkiem, posypać cukrem.
Piec na rumiano w 200 st C ok. 15 minut.
Po upieczeniu, rurki od razu ściągnąć z foremek.
Rurki wystudzić.
Zrobić krem.
Żółtka zmiksować z mlekiem, dodać cukier, cukier waniliowy, mąkę.
Ugotować budyń.
Lekko przestudzony budyń utrzeć z masłem.
Śmietankę ubić na sztywno.
Ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać z masą budyniową.
Przy pomocy szprycy, napełnić rurki gotową masą śmietanowo-
budyniową.
Gotowe rurki włożyć do lodówki na kilka godzin by masa stężała.
Porady
Można użyć ciasta francuskiego do zrobienia rurek wtedy jest o wiele
szybciej
Rurki będą lepsze dopiero na 2 3 dzień
Komentarze