Rurki śmietankowo-kokosowe

0 (0 ocen)

pyszne lekkie rurki, doskonałe na majówkę

Składniki:

  • Ciasto: składniki na 20 rurek
    125 g margaryny,
    25 dag mąki,
    0,5 szkl. śmietany 18 %,
    szczypta soli,
    op. cukru waniliowego,
    1 żółtko
    Krem:
    300 ml śmietany 30%,
    1 łyżka cukru pudru,
    1 śmietan-fix,
    1 kieliszek likieru kokosowego,
    1 łyżka wiórek kokosowych
    Dodatkowo:
    olej, białko, cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Rurki

Rurki śmietankowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę mieszamy z cukrem i solą, siekamy z margaryną, dodajemy żółtko i śmietanę - zagniatamy, wstawiamy na godzinę do lodówki. Foremki rurki oraz blaszkę smarujemy olejem. Ciasto cienko rozwałkowujemy, kroimy w 2 cm paski, nawijamy na foremki, układamy w blaszce. Wierzch smarujemy rozkłóconym białkiem, posypujemy cukrem. Pieczemy na złoty kolor w 200 stopniach ok. 15-20 min. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z foremek.
  • 2. Krem:
    Cukier mieszamy ze śmietan-fixem i wiórkami. Ubijamy kremówkę na sztywno, dodajemy suchą mieszanką a na końcu delikatnie wlewamy likier. Przekładamy do worka cukierniczego, napełniamy wystudzone rurki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować