Makaron ruote zapiekany z cukinią i pieczonym boczkiem, pod pierzynką parmezanu i mozzarelli to moja waracja na temat dania warzywno-mięsnego. Wyśmienita porcja witamin i energii.
Ruote z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek lub ugotowaną i doprawioną pierś kurczaka zmiksować (niezbyt drobno).
2.Cukinie umyć, pokroić w plastry. Makaron ugotować w osolonym wrzątku (koniecznie al dente ).
3.Mąkę, jajko, śmietanę, pieprz, tymianek wymieszać bardzo dokładnie.
4.Na dno naczynia żaroodpornego wlać olej, rozsmarować, ułożyć połowę plastrów cukinii, oprószyć solą. Na niej rozłożyć mięso, makaron ruote, posypać natką pietruszki,rozłożyć resztę cukinii,mozzarellę, polać mieszaniną mąki, śmietany i jajka.
5.Na każdym plastrze cukinii położyć kółko makaronowe (ruote), całość posypać przyprawą ziołową i parmezanem, przykryć folią aluminiową, zapiekać 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
6.Rady: do zapiekanki użyłam rolady z boczku upieczonej domowym sposobem, którą rozdrobniłam przy pomocy wieloczynnościowego robota kuchennego. W lżejszej wersji dodaję kurczaka lub indyka.Wybieram cukinie małe lub średniej wielkości, gdyż nie trzeba ich obierać, a otoczka zieleni wokół plasterków wygląda bardzo apetycznie. Zapiekankę przed zapiekaniem można polać klasycznym sosem beszamelowym.
Komentarze