Ciasto cukrowe według starego żydowskiego przepisu, zawsze znajdowało się na stole na Nowy Rok. Jest proste i doskonale pasuje do popołudniowej herbatki.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
250 g mąki pszennej
250 g cukru
4 całe jajka
3 żółtka
Łyżka miodu
Łyżka oliwy
Łyżeczka soku z cytryny
Szczypta imbiru
Szczypta cynamonu
Masło do posmarowania formy
Żydowskie ciasto cukrowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka, żółtka i cukier utrzeć do białości, dodając oliwę, miód i sok z cytryny. Do masy wsypujemy po trochu mąkę z cynamonem i imbirem. Ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem okrągłej, niezbyt dużej ale głębokiej foremki. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 150 stopni przez ok 35 minut.
Porady
Ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem
Komentarze