Żydowskie ciasto cukrowe

4.48 (172 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto cukrowe według starego żydowskiego przepisu, zawsze znajdowało się na stole na Nowy Rok. Jest proste i doskonale pasuje do popołudniowej herbatki.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    250 g cukru
    4 całe jajka
    3 żółtka
    Łyżka miodu
    Łyżka oliwy
    Łyżeczka soku z cytryny
    Szczypta imbiru
    Szczypta cynamonu
    Masło do posmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.48 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Żydowskie ciasto cukrowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka, żółtka i cukier utrzeć do białości, dodając oliwę, miód i sok z cytryny. Do masy wsypujemy po trochu mąkę z cynamonem i imbirem. Ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem okrągłej, niezbyt dużej ale głębokiej foremki. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 150 stopni przez ok 35 minut.

Porady

Ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować