różyczki z masy a la marcepanowej

5 (165 ocen)

przedstawiam krok po kroku wykonanie różyczki z masy marcepanowej

Składniki:

  • 1/4 kostki margaryny
    pół szkl. wody
    pół szkl mąki
    cukier puder
    barwnik
    olejek migdałowy
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Różyczki z masy a la marcepanowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. margarynę z wodą wkładamy do garnka, kiedy zacznie się gotować wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy aż ciasto będzie odchodzić od ścian garnka. Studzimy
  • 2. do ostudzonej masy wgniatamy cukier puder i kilka kropli olejku migdałowego. Początkowo masa robi się rzadka z czasem dodawania będzie gęstnieć. Gotowa masa powinna być konsystencji plasteliny.
    Masę dzielimy na części i dodajemy barwniki w proszku by uzyskać pożądany kolor.
  • image-10b0t8h 3. z masy formujemy stożek
  • image-187wpjf 4. z masy formujemy kulki które rozgniatamy, ewentualnie patyczkiem lub wykałaczką delikatnie rozgniatamy płatki by nie były zbyt grube. Formujemy 4 płatki
  • image-1hl6o5w 5. na stożek nakładamy pierwszy płatek delikatnie zawijając brzegi na zewnątrz
  • image-11jl3mx 6. kolejny płatek nakładamy w miejscu łączenia poprzedniego
  • image-1rgjt7v 7. 2 kolejne płatki nakładamy zaczynając od połowy poprzedniego płatka
  • image-1t08pvi 8. pamiętając by końcówkę płatków delikatnie zagiąć do tyłu
  • image-22sdolo 9. nadmiar masy z dołu odcinamy delikatnie nożem i gotowe

Porady

ja robię róże z 4 płatków ale można dodać więcej, należy tylko pamiętać żeby zbyt duża ilość nie spowodowała że zamiast róży powstanie sałata ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować