Różyczki z masy a la marcepanowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.margarynę z wodą wkładamy do garnka, kiedy zacznie się gotować wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy aż ciasto będzie odchodzić od ścian garnka. Studzimy
2.do ostudzonej masy wgniatamy cukier puder i kilka kropli olejku migdałowego. Początkowo masa robi się rzadka z czasem dodawania będzie gęstnieć. Gotowa masa powinna być konsystencji plasteliny.
Masę dzielimy na części i dodajemy barwniki w proszku by uzyskać pożądany kolor.
3.z masy formujemy stożek
4.z masy formujemy kulki które rozgniatamy, ewentualnie patyczkiem lub wykałaczką delikatnie rozgniatamy płatki by nie były zbyt grube. Formujemy 4 płatki
5.na stożek nakładamy pierwszy płatek delikatnie zawijając brzegi na zewnątrz
6.kolejny płatek nakładamy w miejscu łączenia poprzedniego
7.2 kolejne płatki nakładamy zaczynając od połowy poprzedniego płatka
8.pamiętając by końcówkę płatków delikatnie zagiąć do tyłu
9.nadmiar masy z dołu odcinamy delikatnie nożem i gotowe
Porady
ja robię róże z 4 płatków ale można dodać więcej, należy tylko pamiętać żeby zbyt duża ilość nie spowodowała że zamiast róży powstanie sałata ;)
Komentarze