Klopsy lubi chyba każdy... najbardziej dzieci. W moich ukryłam pożywny i bardzo odświżający dodatek słodkich, soczystych pomidorków. Polecam dla przełamania nudy na talerzu.
40 min
Składniki:
(na około 14 klopsików)
500g mięsa mielonego z szynki
14 pomidorków koktajlowych (tyle sztuk ile pulpecików)
jajko
ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
łyżka bułki tartej
łyżeczka suszonego oregano
¾ szklanki nasion słonecznika
4 kawałki suszonych pomidorów
sól
czarny pieprz
bułka tarta do obtoczenia
masło klarowane do smażenia
500ml bulionu drobiowego
Pomidorki w mięsnym płaszczyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W naczyniu blendera mielimy nasiona słonecznika z suszonymi pomidorami. W garnku umieszczamy mięso, jajko, przeciśnięty ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki, łyżkę bułki tartej, oregano i nasiona słonecznika z suszonymi pomidorami. Wyrabiamy rękoma jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
2.Odrywamy kawałki masy mięsnej i spłaszczamy dłonią. Na środku układamy pomidorka koktajlowego i zamykamy go w mięsie.
3.Mięsne kuleczki obtaczamy w bułce tartej.
4.Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem 15 minut. Pulpeciki serwujemy w towarzystwie wytworzonego sosu.
Komentarze