Pomidorki w mięsnym płaszczyku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Klopsy lubi chyba każdy... najbardziej dzieci. W moich ukryłam pożywny i bardzo odświżający dodatek słodkich, soczystych pomidorków. Polecam dla przełamania nudy na talerzu.

  • 40 min

Składniki:

  • (na około 14 klopsików)
    500g mięsa mielonego z szynki
    14 pomidorków koktajlowych (tyle sztuk ile pulpecików)
    jajko
    ząbek czosnku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    łyżka bułki tartej
    łyżeczka suszonego oregano
    ¾ szklanki nasion słonecznika
    4 kawałki suszonych pomidorów
    sól
    czarny pieprz

    bułka tarta do obtoczenia
    masło klarowane do smażenia
    500ml bulionu drobiowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Klops Szynki

Pomidorki w mięsnym płaszczyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pomidorki w mięsnym płaszczyku 1. W naczyniu blendera mielimy nasiona słonecznika z suszonymi pomidorami. W garnku umieszczamy mięso, jajko, przeciśnięty ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki, łyżkę bułki tartej, oregano i nasiona słonecznika z suszonymi pomidorami. Wyrabiamy rękoma jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  • Pomidorki w mięsnym płaszczyku 2. Odrywamy kawałki masy mięsnej i spłaszczamy dłonią. Na środku układamy pomidorka koktajlowego i zamykamy go w mięsie.
  • Pomidorki w mięsnym płaszczyku 3. Mięsne kuleczki obtaczamy w bułce tartej.
  • Pomidorki w mięsnym płaszczyku 4. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem 15 minut. Pulpeciki serwujemy w towarzystwie wytworzonego sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pomidorki koktajlowe Pomidor Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować