Różowy ryż z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrać i drobno posiekać cebulę.Kajzerkę namoczyć w wodzie,odcisnąć.Zagotować bulion.
2.Mięso mielone wymieszać z cebulą,przyprawami,jajkiem i kajzerką.Uformować małe klopsiki,obsmażyć na rozgrzanym oleju,zmniejszyć ogień.Dodać musztardę.Podlewać co 5 minut bulionem,aż powstanie sos.Po 25 minutach zaciagnąć mączką ziemniaczaną.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Gotować jeszcze 5 minut.
3.Ryż wrzucić do osolonego wrzątku,dodać 3 łyżki suszonych buraczków.Gotować 20 minut.Podawać z klopsikami i sosem.
4.Uwaga:można użyć soku z buraków lub buraczków ze słoja.Do tych klopsików pasuje tez sos grzybowy,a jako dodatek ogórki konserwowe lub kiszone.
Komentarze