Różowa Pantera

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tak więc w tym cieście, zamiast tradycyjnego biszkoptu użyłam gofrów. Do tego bita śmietana, maliny i galaretka:) To malinowe niebo w gębie!

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    6 gofrów upieczonych wcześniej w gofrownicy,można użyć też kupnych - ilość gofrów użytych do ciasta może się różnić ze względu na ich rozmiar - różna wielkość płyt w gofrownicy

    Masa:
    800g słodkiej śmietany 36%tł.
    2 łyżeczki żelatyny
    4 łyżki cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego (32g)

    Dodatkowo:
    450g malin
    3 opakowania galaretek o smaku malinowym
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Różowa pantera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Usmażyć gofry z własnego lub użyć kupne. Oczywiście wyjdzie ich więcej, ale to nic nie szkodzi bo na pewno pozostałe 3-4 zjecie ze smakiem podczas robienia ciasta:) Całkowicie ostudzić.
    Przygotować formę – wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć goframi.
    Galaretki rozpuścić w mniejszej ilości wrzącej wody (400ml na jedno opakowanie galaretki). Przestudzić.
    Masa: żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie (ok. 1-1,5 kieliszka gorącej wody). Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę wylać na upieczone gofry,przykryć goframi i znowu położyć masę. Dobrze rozsmarować przy brzegach żeby galaretka nie uciekła pod spód .Masę pozostawić do lekkiego stężenia na ok. pół godziny.
    Maliny rozłożyć równomiernie na masie, lekko docisnąć. Ostrożnie wylewać ostudzoną galaretkę (najlepiej po trochu chochlą). Odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Maliny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować