Tak więc w tym cieście, zamiast tradycyjnego biszkoptu użyłam gofrów. Do tego bita śmietana, maliny i galaretka:) To malinowe niebo w gębie!
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Spód:
6 gofrów upieczonych wcześniej w gofrownicy,można użyć też kupnych - ilość gofrów użytych do ciasta może się różnić ze względu na ich rozmiar - różna wielkość płyt w gofrownicy
Różowa pantera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Usmażyć gofry z własnego lub użyć kupne. Oczywiście wyjdzie ich więcej, ale to nic nie szkodzi bo na pewno pozostałe 3-4 zjecie ze smakiem podczas robienia ciasta:) Całkowicie ostudzić.
Przygotować formę – wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć goframi.
Galaretki rozpuścić w mniejszej ilości wrzącej wody (400ml na jedno opakowanie galaretki). Przestudzić.
Masa: żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie (ok. 1-1,5 kieliszka gorącej wody). Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę wylać na upieczone gofry,przykryć goframi i znowu położyć masę. Dobrze rozsmarować przy brzegach żeby galaretka nie uciekła pod spód .Masę pozostawić do lekkiego stężenia na ok. pół godziny.
Maliny rozłożyć równomiernie na masie, lekko docisnąć. Ostrożnie wylewać ostudzoną galaretkę (najlepiej po trochu chochlą). Odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Smacznego!
Komentarze