Różowa pantera

4.97 (180 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Placek ten uwielbia mój synek. Jego zrobienie nie wymaga dużo czasu, a efekt oceńcie sami :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • -6 jajek
    -100 g maku
    -niepełne 1,5 szklanki cukru
    -1/2 litra mleka
    -2 kopiate łyżki mąki pszennej
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -kostka masła
    -1 mały cukier waniliowy
    -ciastka delicje
    -150 g wiórek kokosowych
    - 2 łyżki wódki
    -1/2 litra śmietany kremówki
    - galaretka (czerwona)
Wystaw ocenę:

4.97 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery

Różowa pantera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę, dodając pod koniec szklankę cukru. Mieszam to z wiórkami i makiem. Formę do pieczenia smaruję margaryną i wykładam papierem do pieczenia. Wlewam masę piekę około 25 min w 170 stopniach C.
    Przyrządzam budyń: Część mleka (około połowę) gotuję z resztą cukru oraz cukrem waniliowym. Do mąki rozmieszanej z żółtkami dodaję resztę mleka. Wszystko razem łączę.Gotuję. Odstawiam do ostudzenia, masło ucieram aby było puszyste, dodaję budyń i alkohol. Masę wykładam na kokosowe ciasto. Układam delicje.
    Galaretkę rozpuszczam w 1,5 szkl. wody, odstawiam do częściowego stężenia. Śmietanę ubijam, po czym dodaję tężejącą galaretkę. Wylewam to na delicje. Wstawiam na godzinę do lodówki. Dekoruję startą na tarce jarzynówce czekoladą mleczną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować