Ciasto 'różowa Dama'

5 (196 ocen)

Różowa Dama subtelna, delikatna i pyszna.

Składniki:

  • Różowy biszkopt:
    -4 jajka,
    -6 łyżek cukru,
    -6 łyżek mąki,
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    -odrobinę różowego barwnika.

    Biszkopt:
    -2 jajka,
    -4 łyżki cukru,
    -5 łyżek mąki,
    -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Różowa galaretka:
    -1000ml wiśni w kompocie lub syropie,
    -4 łyżeczki żelatyny.

    Biały puch:
    -5 białek,
    -1 1/3 szkl. cukru,
    -szczypta kwasku cytrynowego (opcjonalnie).
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto 'różowa dama' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Różowy biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru. Następnie do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Dodajemy barwnik. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Nie przerywając miksowania, dodajemy po jednej łyżce mąki. Ciasto przelewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blachy o wymiarach 26cmx13cm. Pieczemy do suchego patyczka w 185 stopniach. Wyciągamy i ostudzamy.
  • 2. Biszkopt:
    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru, następnie nie przerywając miksowania, dodajemy po jednym żółtku i przesianą mąkę z wymieszanym proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy o wymiarach 26cmx13cm. Pieczemy do suchego patyczka w 185 stopniach. Wyciągamy i ostudzamy.
  • 3.
    Różowa galaretka:
    Wiśnie wyciągamy z kompotu i pozbawiamy pestek. Następnie żelatynę zalewamy około 5 łyżkami kompotu. Odstawiamy do napęcznienia. Pozostałą część kompotu miksujemy razem z wiśniami.
    Żelatynę podgrzewamy w mikrofalówce, uważając na to, żeby się nie zagotowała.
    Zmiksowane owoce podgrzewamy i dodajemy jeszcze ciepłą żelatynę. Mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia.
  • 4. Wystudzony różowy biszkopt przecinamy na pół, smarujemy białą masą, następnie różową, układamy na wierzch biszkopt, smarujemy różową masą, następnie białą i przykrywamy różowym biszkoptem. Wykańczamy białą masą. Ciasto możemy ozdobić srebrnymi perełkami.
    Smacznego :o)

  • 5. Biały puch:
    W garnku gotujemy wodę. Białka przelewamy do miski i miksujemy. Gdy woda zaczyna wrzeć, miskę stawiamy na garnku i nadal miksujemy, od czasu do czasu zdejmując z garnka, aby temperatura nie była za wysoka. Miksujemy około 30 minut. Przez ten czas, dodajemy do piany po łyżce cukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować