Ciasto 'różowa dama' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Różowy biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru. Następnie do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Dodajemy barwnik. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Nie przerywając miksowania, dodajemy po jednej łyżce mąki. Ciasto przelewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blachy o wymiarach 26cmx13cm. Pieczemy do suchego patyczka w 185 stopniach. Wyciągamy i ostudzamy.
2.Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru, następnie nie przerywając miksowania, dodajemy po jednym żółtku i przesianą mąkę z wymieszanym proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy o wymiarach 26cmx13cm. Pieczemy do suchego patyczka w 185 stopniach. Wyciągamy i ostudzamy.
3.
Różowa galaretka:
Wiśnie wyciągamy z kompotu i pozbawiamy pestek. Następnie żelatynę zalewamy około 5 łyżkami kompotu. Odstawiamy do napęcznienia. Pozostałą część kompotu miksujemy razem z wiśniami.
Żelatynę podgrzewamy w mikrofalówce, uważając na to, żeby się nie zagotowała.
Zmiksowane owoce podgrzewamy i dodajemy jeszcze ciepłą żelatynę. Mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia.
4.Wystudzony różowy biszkopt przecinamy na pół, smarujemy białą masą, następnie różową, układamy na wierzch biszkopt, smarujemy różową masą, następnie białą i przykrywamy różowym biszkoptem. Wykańczamy białą masą. Ciasto możemy ozdobić srebrnymi perełkami.
Smacznego :o)
5.Biały puch:
W garnku gotujemy wodę. Białka przelewamy do miski i miksujemy. Gdy woda zaczyna wrzeć, miskę stawiamy na garnku i nadal miksujemy, od czasu do czasu zdejmując z garnka, aby temperatura nie była za wysoka. Miksujemy około 30 minut. Przez ten czas, dodajemy do piany po łyżce cukru.
Komentarze