rozmarynowy kurczak z warzywami

4.5 (153 ocen)

  • 1 godz. 30 min

kurczak z warzywami z piekarnika

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 - 6 pałek kurczaka
    750 g mieszanki warzyw na patelnię (użyłam mrożonej)
    1,5 łyżki cukru lub miodu
    po 1 łyżeczce:
    sól
    papryki słodkiej
    czosnku granulowanego
    rozmarynu
    oregano
    tymianku
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Rozmarynowy kurczak z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pałki kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą. Kurczaka obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Przełożyć do miski, dodać słodką paprykę, 1/2 łyżeczki czosnku, tymianek i wymieszać. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu skarmelizować cukier (tzn. podgrzać, aż cukier się rozpuści). Dodać warzywa i dusić ok. 5 minut, stale mieszając. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać czosnkiem (1/2 łyżeczki), oregano i wymieszać. Na warzywach ułożyć kurczaka. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180st.C ok. 50-60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować