Kulinarne inspiracje - rozmarynowy kurczak z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pałki z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i solimy jedną łyżeczką soli, delikatnie ją wcierając. Odkładamy na dwie - trzy godziny do lodówki.
Przed wyciągnięciem mięsa z lodówki obieramy i myjemy ziemniaki i kroimy je w cieniutkie plasterki. Dodajemy do nich łyżkę oliwy z oliwek oraz całe pudełeczko rozmarynu. Delikatnie mieszamy i układamy rzędami ziemniaki w naczyniu żaroodpornym.
2.Kurczaka obsmażamy na łyżce oliwy, z obu stron na złoty kolor. Następnie przekładamy go do miski, Doprawiamy je tymiankiem, 1/2 pudełeczka czosnku oraz słodką papryką.
Na gorącą patelnię, na której smażyliśmy mięsko wlewamy łyżkę miodu, czekamy aż się rozpuści i zacznie bulgotać. Następnie wrzucamy na nią pokrojoną w pół księżyce cebulę, obraną i posiekaną w cieniutkie plasterki marchewkę, kukurydzę oraz fasolkę. Chwilę dusimy, a kiedy cebula zmięknie doprawiamy całość pozostałym czosnkiem oraz oregano.
Ziemniaki przykrywamy warzywną kołderką, a na wierzchu układamy mięso. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni.
Komentarze