rożki z różą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To jest prosty przepis na rożki z nadzieniem z róży cukrowej. Na pewno są niecodzienne i zaskakują.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2kg mąki, 30dkg tłuszczu (10dkg margaryny, 10dkg smalcu, 10dkg masła), 3 żółtka, śmietana (gęsta, kwaśna ok. łyżki), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5dkg drożdży, sól, ucierana róża cukrowa, cukier-puder do posypania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Rożki z różą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki posiekać na stolnicy jak na kruche ciasto (drożdże rozkruszyć), zagnieść szybko. Rozwałkować, złożyć na pół, ponownie rozwałkować. Czynność powtórzyć. Zostawić na stolnicy do podrośnięcia. Znów rozwałkować, pociąć nożem najpierw na szerokie pasy, z nich ciąć na trójkąty. W każdy taki trójkąt włożyć odrobinę róży cukrowej, zwinąć, uformować rożek. Zostawić do podrośnięcia. Szeroką blachę wysmarować masłem. Układać rożki w pewnych odstępach. Piec do zrumienienia w temp.180-200st.C. Czas pieczenia zależy od piekarnika! Po upieczeniu wystudzone oprószyć cukrem-pudrem.
    Z tego samego ciasta można upiec rożki np.do barszczu! Wtedy zamiast róży cukrowej nadziewać dowolnym farszem i uformowane smarować białkiem pozostałym z tych trzech żółtek. Po upieczeniu już niczym nie oprószać :) Efekt murowany !!!!!!!!!!!! POLECAM.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować