1.Wszystkie składniki posiekać na stolnicy jak na kruche ciasto (drożdże rozkruszyć), zagnieść szybko. Rozwałkować, złożyć na pół, ponownie rozwałkować. Czynność powtórzyć. Zostawić na stolnicy do podrośnięcia. Znów rozwałkować, pociąć nożem najpierw na szerokie pasy, z nich ciąć na trójkąty. W każdy taki trójkąt włożyć odrobinę róży cukrowej, zwinąć, uformować rożek. Zostawić do podrośnięcia. Szeroką blachę wysmarować masłem. Układać rożki w pewnych odstępach. Piec do zrumienienia w temp.180-200st.C. Czas pieczenia zależy od piekarnika! Po upieczeniu wystudzone oprószyć cukrem-pudrem.
Z tego samego ciasta można upiec rożki np.do barszczu! Wtedy zamiast róży cukrowej nadziewać dowolnym farszem i uformowane smarować białkiem pozostałym z tych trzech żółtek. Po upieczeniu już niczym nie oprószać :) Efekt murowany !!!!!!!!!!!! POLECAM.
Komentarze