rożki francuskie ze szpinakiem, marchewką, mozzarellą i pestkami słonecznika

0 (0 ocen)

  • 60 min

Coś pysznego! Coś chrupiącego! Coś ze szpinakiem! Pyszne to "coś".Przepyszne rożki francuskie ze szpinakiem, marchewką, mozzarellą i pestkami słonecznika. Można je zrobić, tak jak ja, w wersji XL oraz w mniejszej wersji (np. na jakieś spotkanie ze znajomymi, czy jako przekąska do pracy).

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 1 opakowanie ciasta francuskiego
    - 0,5 opakowania mrożonego szpinaku w liściach lub 2-3 szklanki świeżego baby
    - 1 średniej wielkości marchewka
    - 1 mała cebula
    - 1 opakowanie mozzarelli
    - 1 ząbek czosnku
    - papryka słodka, ostra
    - S&P
    - pestki słonecznika
    - 1 rozkłócone jajko.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Rożki francuskie ze szpinakiem, marchewką, mozzarellą i pestkami słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodać startą na grubych oczkach marchewkę i podsmażyć do jej miękkości. Dodać mrożony szpinak i porządnie odparować. Doprawić czosnkiem, paprykami, solą i pieprzem. Przesmażyć. Zdjąć z ognia i przestudzić.
  • 2. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 6 jednakowych kwadratów.
  • 3. Na środek każdego kwadratu, ułożyć plaster mozzarelli, następnie farsz. Ciasto skleić na rożka, brzegi skleić dodatkowo widelcem, aby się nie rozkleiły podczas pieczenia. Tak samo postąpić z pozostałymi kwadratami.
  • 4. Każdy rożek posmarować rozkłóconym jajkiem i obficie obsypać pestkami słonecznika (delikatnie je przyklepywać).
  • 5. Piec w piekarniku nagrzanym do 210C przez ok.20 min (do porządnego zarumienienia się ciasta - sprawdzić spód rożków, czy się upiekł).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować