Biała pavlova z truskawkami i borówką amerykańską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Białka ubić ze szczyptą soli na średnio-sztywną pianę. Następnie dodawać po 1 łyżce cukru i dokładnie miksować do uzyskania gładkiej, błyszczącej i sztywnej piany. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Krótko zmiksować.
Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy ok.23cm. Wyłożyć pianę i delikatnie ale sprawnym ruchem podnieść boki bezy.
Piekarnik nagrzać do 150C (bez termoobiegu).
2. Wsadzić bezę i piec 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100C i piec-suszyć przez 3h (nie uchylać drzwiczek piekarnika). Długie suszenie bezy w niskiej temperaturze spowoduje, że beza będzie z wierzchu blada i chrupiąca a w środku miękka.
Po upieczeniu z bezy zdjąć delikatnie papier i wystudzić.
3.Mascarpone i śmietanę umieścić w misce miksera, dodać ziarna z laski wanilii i ubić na sztywno. Uważać, żeby śmietana się nie zważyła. Ubitą śmietanę przechowywać w lodówce do czasu podania pavlovej.
4. Truskawki umyć odszypułkować i przekroić na połówki.
Borówki umyć i wysuszyć.
5.Przed podaniem, na bezę wyłożyć bitą śmietanę i owoce i od razu podawać. Beza pod ciężarem śmietany i owoców będzie powoli się zapadać.
Komentarze