Rozgrzewająca zupa gulaszowa z pulpecikami

4.5 (182 ocen)

  • 10 min

Pyszna , pikantna zupa , która rozgrzeje nawet największego zmarzlucha!

  • 10 min

Składniki:

  • - marchew - 2 szt
    - pietruszka - 1 szt
    - cebula - 1 szt
    - por -1 szt
    - papryka czerwona - 1 szt
    - bulion - 1,5 l
    - liśc laurowy - 2 szt
    - ziele angielskie - 3 szt
    - słodka papryka - 2 łyżeczki
    - chilli - szczypta
    - sól - 1 łyżeczka
    - pieprz - 1 szczypta
    - olej - 4 łyżki
    - koncentrat pomidorowy - 4 łyżki
    - majeranek - 1 szczypta
    - śmietana 18% - 2 łyżki
    - mielona wołowina - 300 g
    - jajko - 1 szt
    - bułka tarta - 2 łyżki
    - mąka do obtoczenia - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pulpety Gulasz

Rozgrzewająca zupa gulaszowa z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zupa:

    Marchew , pietruszkę , cebulę , pora i czerwoną paprykę drobno kroimy.

    Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.

    Zalewamy gorącym bulionem.

    Wrzucamy liście laurowe , ziele angielskie , słodką paprykę , szczyptę chilli i odrobinę majeranku.

    Gotujemy ok. 15 - 20 minut.

    Dodajemy koncentrat pomidorowy.

    Doprawiamy solą i pieprzem.

    Gotujemy jeszcze ok. 5 minut.

    Zagęszczamy 2 łyżkami śmietany.





    Pulpeciki:

    Mielone mięso mieszamy z bułką tartą , solą i pieprzem
    ( możemy dodac cebulkę ).

    Formujemy niewielkie pulpeciki.

    Obtaczamy w mące.

    Wrzucamy na wrzącą , delikatnie osoloną wodę.

    Gotujemy ok. 15 minut.

    Tak ugotowane wrzucamy do przygotowanej wcześniej zupy.



    Podajemy bardzo gorące!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować