Rösti - szwajcarskie placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach razem z dynia do momentu aż będą prawie miękkie (nie mogą się rozpadać). Następnie obierany ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy przyprawy, świeżo starty imbir oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
2.Całość delikatnie mieszamy, formujemy placki i smażymy na maśle.
W zależności od preferencji możemy uformować jeden placek na całą patelnie lub kilka mniejszych. Smażymy do chwili zarumienienia się placków z obu stron. W razie konieczności dodajemy masło.
3.Placki podajemy z sosem grzybowo-śmietankowym.
Grzyby smażymy na niewielkiej ilości masła, zalewamy 1 szkl. śmietany i dusimy przez chwilę aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku.
Komentarze