Pieczone mini Rösti - szwajcarskie placki ziemniaczane

4.97 (198 ocen)

Rösti to szwajcarskie placki ziemniaczane, przygotowywane z podgotowanych, grubo startych ziemniaków. Ja dziś podaję przepis na mini Rösti, które mogą służyć za samodzielną przekąskę lub dodatek do dania głównego.

Składniki:

  • proporcje na 24 mini Rösti:
    pół kg ziemniaków, najlepiej sałatkowych
    duża cebula
    2 łyżki oleju rzepakowego
    sól i pieprz do smaku

    zielona pietruszka do posypania
    sól
    świeżo mielony kolorowy pieprz
Wystaw ocenę:

4.97 (198 ocen)

Zobacz również:

Placki

Pieczone mini rösti - szwajcarskie placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy przez około 10 minut lub do miękkości(zależy jaki typ wybraliśmy). Ziemniaki studzimy i odstawiamy na noc do lodówki (jeśli mamy taką możliwość). Jeśli nie mamy czasu to wystarczy ostudzić ziemniaki.
  • 2. Ostudzone ziemniaki i cebulę ścieramy na grube wiórki. Mieszamy z przyprawami i olejem rzepakowym.
  • 3. Formę do pieczenia mini muffinek natłuszczamy olejem. Starannie wypełniamy masą ziemniaczaną. Masę ubijamy w foremkach.
  • 4. Pieczemy w 200-220 stopniach C około 15 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Podajemy na gorąco posypane pietruszką oraz solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym.

Porady

Do pieczenia tych placuszków ziemniaczanych najlepiej użyć formy do mini muffinek, takiej z wyjmowanymi spodami, by lepiej było wydostać rosti. Jeśli nie posiadamy formy do mini muffinek można użyć zwykłej formy do muffin. Rösti możemy zrobić z ziemniaków pozostałych z obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować