Rosół z szparagami.

4.5 (158 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Wzbogacona wersja tradycyjnego rosołu. Szparagi dodają rosołowi wyjątkowo smaczny aromat. Polecam.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 3-4 litry wody
    1 porcja rosołowa
    1 mały kawałek selera
    1 duża marchewka
    1 kawałek poru
    1 korzeń pietruszki
    1 większy pęczek szparagów – ja miałam mieszane: białe i zielone
    1 mała cebula
    1 gałązka świeżego lubczyku
    2 listki laurowe
    2 kulki ziela angielskiego
    3 kulki pieprzu czarnego
    Sól i pieprz, maggi do smaku
    1 łyżka suszonej pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół z szparagami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyj, osusz i włóż do dużego garnka. Zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, usuń wszystkie szumowiny. Dodaj obrane i pokrojone w mniejsze kawałki warzywa również szparagi. Cebulę opal na ogniu ze wszystkich stron. Dodaj przyprawy i gałązka lubczyka. Gotuj na małym wolnym ogniu ok. 1,5-2 godzin. Po tym czasie wyjmij wszystkie warzywa oraz mięso. Rosół przecedź przez sitko. Dopraw solą, pieprzem, maggi i ew. kostką rosołową (ja nie dawałam). Marchewkę pokrój w drobną kostkę.
  • 2. Rosół podawaj z ugotowanym makaronem, marchewką i szparagami. Posyp suszoną pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lubczyk Szparagi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować