Rosól z młodymi ziemniakami

4.5 (180 ocen)

  • 3 godz.

Kto nie jadł chudziutkiego rosołu na skrzydełkach z ziemniakami musi koniecznie spróbować , smak po prostu nie ziemski , u mnie w domu zajadamy się nim od lat , super odskocznia od makaronu oraz obiad 2 w 1 :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • 5 skrzydełek
    Mały kawałek wołowiny ( nie koniecznie)
    Kawałek selera
    1 pietruszka
    1 cebula
    parę listków natki pietruszki
    5 średnich marchewek
    1 bulion drobiowy
    sól , pieprz mielony i ziarnisty
    ziele angielskie , 2 liście laurowe
    7 młodych średnich ziemniaków
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosól z młodymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotowujemy na mięsie , zbieramy zawiesiny.
    Dodajemy bulion i oczyszczoną , pietruszkę , cebulę i selera. Gotujemy do miękkości na wolniutkim ogniu.
    Wyjmujemy warzywa , wkładamy pokrojoną w słupki marchewkę , przyprawy i pietruszkę - gotujemy ponownie na małym ogniu.
    Ziemniaki obieramy , kroimy w kostkę , gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy-osuszamy nad ogniem.
    Do talerza wkładamy parę ziemniaków , zalewamy rosołem ze skrzydełkiem i kawałkami marchewki.

Porady

Taki rosołek u mnie w domu gotuję się także na drobiu i świeżych prośniankach gdy tylko jest sezon na grzyby wtedy wychodzi dopiero królewska zupka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować