Różowy chłodnik z młodymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Botwinkę myjemy i osuszamy. Odcinamy buraczki,obieramy je i kroimy w drobną kostkę. Liście i łodygi drobno siekamy.Wszystko przekładamy do garnka zalewamy wodą ,aby tylko przykryć botwinkę. Dodajemy ocet i cukier.
Gotujemy na wolnym ogniu około 10 min. Botwinę chłodzimy.
Ogórka obieramy , kroimy w drobną kostkę.Rzodkiewkę odcinamy od liści i kroimy w drobną kostkę.Szczypiorek i koperek drobno siekamy. Wystudzoną botwinę,rzodkiewki i ogórka przekładamy do miski.Dodajemy jogurt i śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy,dodajemy koperek i szczypiorek.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku .Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wlewamy chłodnik na talerz i na środku układamy ugotowane ziemniaki,posypujemy koperkiem.
Smacznego :)
Porady
*Ja chłodzę w ten sposób: nalewam zimnej wody do zlewu i wkładam garnek z botwiną,szybko stygnie:))
Komentarze