Różowy chłodnik z młodymi ziemniakami

4.5 (184 ocen)

  • 25 min

Pyszny chłodnik,idealny na lato. W sam raz na upalne dni.

  • 25 min

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
    2 ogórki gruntowe
    6 rzodkiewek
    400 kefiru naturalnego
    100 ml śmietany 18 %
    1 łyżeczka octu
    pół łyżeczki cukru
    pęczek koperku
    pęczek szczypiorku
    sól,pieprz
    młode ziemniaki(ugotowane)


Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Różowy chłodnik z młodymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę myjemy i osuszamy. Odcinamy buraczki,obieramy je i kroimy w drobną kostkę. Liście i łodygi drobno siekamy.Wszystko przekładamy do garnka zalewamy wodą ,aby tylko przykryć botwinkę. Dodajemy ocet i cukier.
    Gotujemy na wolnym ogniu około 10 min. Botwinę chłodzimy.
    Ogórka obieramy , kroimy w drobną kostkę.Rzodkiewkę odcinamy od liści i kroimy w drobną kostkę.Szczypiorek i koperek drobno siekamy. Wystudzoną botwinę,rzodkiewki i ogórka przekładamy do miski.Dodajemy jogurt i śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy,dodajemy koperek i szczypiorek.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku .Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wlewamy chłodnik na talerz i na środku układamy ugotowane ziemniaki,posypujemy koperkiem.
    Smacznego :)

Porady

*Ja chłodzę w ten sposób: nalewam zimnej wody do zlewu i wkładam garnek z botwiną,szybko stygnie:))

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Ogórek Rzodkiewka Warzywa Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować