Kiedyś nie lubiłam rosołu. Teraz to jedna z moich ulubionych zup - pod warunkiem, że... zrobię go sama.
3 godz. 40 min
Składniki:
1 skrzydło z indyka
1 skrzydło z kaczki
1 skrzydło z gęsi
1 skrzydło z kurczaka
2 wątróbki z kurczaka
250 g chudej wołowiny
1 duża marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 mała cebula
sól
pieprz czarny
odrobina natki pietruszki
makaron do spagetti
Rosół królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy ok. 5 litrów wody, solimy i zagotowujemy. Wrzucamy do gotującej się wody wszystkie rodzaje mięsa oraz obrane i umyte: marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Po ok. 1 godzinie gotowania wyjmujemy skrzydło z kurczaka. W sumie gotujemy rosół ok. 3 i pół godziny - w razie potrzeby dolewając wodę.
2.Makaron do spagetti wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą.
3.Rosół dosalamy wg własnego smaku. Ugotowane mięso oddzielamy od kości. Kości, pietruszkę, seler i cebulę wyrzucamy. Marchewkę kroimy na kilka mniejszych kawałków. Nakładamy do miseczki porcję makaronu, kilka kawałków różnych mięs i kawałek marchewki, zalewamy rosołem, doprawiamy czarnym pieprzem, wrzucamy na wierzch trochę natki pietruszki.
Komentarze