Roladki wieprzowe na obiad – zarówno na ciepło jak i na zimno ze zdrowym nadzieniem. Może nie tak kolorowe ale za to zdrowe.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 2 sztuki:
80 dag mięsa wieprzowego od szynki
Sól, pieprz do smaku
4 łyżki serka śmietankowego z ziołami
1 średni por
3 łyżki oleju
2 łyżki mąki
Rolady wieprzowe z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mięso dobrze opłukać, osuszyć, przeciąć na pól wzdłuż dłuższego boku a następnie każdy kawałek naciąć na pół – nie docinając do końca. Mięso delikatnie rozbić, doprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Por opłukać, pociąć na talarki a następnie posiekać, delikatnie doprawić solą i pieprzem, odstawić. Płaty mięsa posmarować serkiem, nałożyć por, zwinąć w roladę, związać sznurkiem lub spiąć wykałaczką. Roladki oprószyć mąką, obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać powstałym tłuszczem, zapiekać około 40 minut w temp. 180 stopni.
Porady
1.mięso przed końcem pieczenia można odkryć by lepiej zrumienić roladki.
Komentarze