Rolady wieprzowe na kaszy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Rolady doskonale się sprawdzą na rodzinnym obiedzie,a podane z kaszą i sosem są bardzo smaczne i syte.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego z szynki
    2-3 kabanosy lub kiełbaska śląska
    Boczek wędzony
    Ogórki kiszone
    1 cebula
    musztarda
    majeranek
    sól+pieprz+papryka słodka
    dodatkowo olej do smażenia
    mąka to obtoczenia zrazów
    por
    2 woreczki kaszy gryczanej
    wykałaczki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Zrazy

Rolady wieprzowe na kaszy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • roladki 1. Mięso kroimy na grubsze plastry i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Przyprawiamy i wcieramy przyprawy w mięso. Na każdy plaster mięsa kładziemy łyżeczkę musztardy, rozcieramy. Układamy na mięsie kawałek boczku kawałek kabanosa, kawałek ogórka i plaster cebuli.
  • roladki 2. Roladki zwięźle zawijamy i spinamy wykałaczkami tak aby nam mięso się nie rozpadło podczas obsmażania (jeśli zajdzie potrzeba można związać je sznurkiem).
  • roladki 3. Następnie roladki obtaczamy w mące.
  • roladki 4. Roladki układamy na rozgrzanym oleju. Obsmażamy na rumiany kolor około 15 minut.
  • roladki 5. Dodajemy pokrojonego na kawałki pora(dzięki niemu sos nabierze rosołowego aromatu). Mięso zalewamy ciepłą wodą, zakrywając mięso i dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy już odparuje nam woda to mięso pozostanie w sosie własnym. Wyjmujemy mięso ,a sos przecieramy przez sito ,aby uzyskać aksamitną konsystencję.
    1 litr wody zagotuj w garnku, dodaj pół łyżeczki soli i wsyp kaszę. Gotuj do Ugotowaną kaszę kładziemy na półmisek i układamy nasze zrazy i polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Musztarda Ogórek Por Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować