Rolady doskonale się sprawdzą na rodzinnym obiedzie,a podane z kaszą i sosem są bardzo smaczne i syte.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
0,5 kg mięsa wieprzowego z szynki
2-3 kabanosy lub kiełbaska śląska
Boczek wędzony
Ogórki kiszone
1 cebula
musztarda
majeranek
sól+pieprz+papryka słodka
dodatkowo olej do smażenia
mąka to obtoczenia zrazów
por
2 woreczki kaszy gryczanej
wykałaczki.
Rolady wieprzowe na kaszy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy na grubsze plastry i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Przyprawiamy i wcieramy przyprawy w mięso. Na każdy plaster mięsa kładziemy łyżeczkę musztardy, rozcieramy. Układamy na mięsie kawałek boczku kawałek kabanosa, kawałek ogórka i plaster cebuli.
2.Roladki zwięźle zawijamy i spinamy wykałaczkami tak aby nam mięso się nie rozpadło podczas obsmażania (jeśli zajdzie potrzeba można związać je sznurkiem).
3.Następnie roladki obtaczamy w mące.
4.Roladki układamy na rozgrzanym oleju. Obsmażamy na rumiany kolor około 15 minut.
5.Dodajemy pokrojonego na kawałki pora(dzięki niemu sos nabierze rosołowego aromatu). Mięso zalewamy ciepłą wodą, zakrywając mięso i dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy już odparuje nam woda to mięso pozostanie w sosie własnym. Wyjmujemy mięso ,a sos przecieramy przez sito ,aby uzyskać aksamitną konsystencję.
1 litr wody zagotuj w garnku, dodaj pół łyżeczki soli i wsyp kaszę. Gotuj do Ugotowaną kaszę kładziemy na półmisek i układamy nasze zrazy i polewamy sosem.
Komentarze