Roladki ze schabu z obłędnym nadzieniem, bo ile można jeść tradycyjne schabowe. Kilka prostych składników i pyszne roladki lądują na Twoim talerzu, Spróbuj i przekonaj się sam.
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
• 1 kg schabu
• 12 łyżeczek musztardy
• 6 plasterków podłużnego boczku parzonego
• 200 g śliwek suszonych
• 20 dag sera żółtego
• 330 ml śmietany 30%
• 1 łyżka masła
• Sól
• Pieprz
• ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
• ½ łyżeczki papryki słodkiej
Roladki ze śliwką w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myję, osuszam, kroję w plastry i rozbijam. Doprawiam solą, pieprzem, każdy kawałek mięsa smaruję cienko musztardą, układam połowę plasterka boczku i po trzy śliwki suszone. Mięso zwijam w roladki i smażę z każdej strony na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układam w naczyniu
2.Masło rozpuszczam w rondelku, wlewam śmietanę, dodaję żółty ser, starty na tarce o dużych oczkach, doprawiam solą, pieprzem, papryką słodką oraz gałką muszkatołową. Gotuję do chwili rozpuszczenia się żółtego sera.
Sosem polewam roladki, podaję z ziemniakami.
Komentarze