Roladki ze śledzi własnej roboty

4.5 (140 ocen)

Takie roladki czyli ulepszone rolmopsy robię od lat, zwłaszcza na Wigilię ale też na większe uroczystości i zawsze robią furorę.Są mięciutkie, lekko słodko kwaśne i po prostu rozpływają się w ustach, bardzo polecam !

Składniki:

  • 10 śledzi świeżych lub tuszek z nich
    Zalewa :
    1 szklanka octu 10 % + 2,5 szklanki wody
    3 posiekane ząbki czosnku
    1 pokrojona cebula
    5-7 ziaren ziela angielskiego + 4 liście laurowe
    1,5 łyżki soli
    2 łyżki cukru
    Nadzienie :
    sosik z 3 łyżek majonezu i 2 łyżek musztardy
    1 większa cebula pokrojona w piórka
    1 nieduża czerwona papryka pocięta w paski
    2 ogórki kiszone pokrojone w słupki
    ew. po pół suszonej ,ale miękkiej śliwki
    olej do zalania
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Rolada Roladki Ryba Przystawki

Roladki ze śledzi własnej roboty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1s52vwa 1. Z podanych składników sporządzić zalewę, pogotować 5 minut i ostudzić.
    W tym czasie sprawić śledzie, zalać je zalewą i odstawić na 3-4 dni (w okresie zimowym u mnie stoją na parapecie) - codziennie je pomieszać.
    Wyjąć z zalewy, odfiletować, każdy pojedynczy filecik posmarować sosem majonezowo-musztardowym, położyć na tym po kawałku cebuli, ogórka, papryki, śliwki, zrolować i spiąć wykałaczką.
    Ułożyć w szerokim słoiku lub w wyższej salaterce, zalać olejem, przykryć i wstawić do lodówki.

    SMACZNEGO

Porady

Roladki jeżeli zostaną można przełożyć do słoika, zalać tym samym olejem i przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować