Roladki zapieczone w sosie z oscypkiem

0 (0 ocen)

Delikatne, rozpływające się w ustach mięsko z dodatkiem góralskiego oscypka, zapieczone w kremowo – pomidorowym sosie stanowią pyszny obiad lub kolację dla całej rodziny.

Składniki:

  • 500 g fileta z piersi kurczaka
    Przyprawa do mięsa
    200 g oscypka
    4 duże ziemniaki
    Masło do wysmarowania formy
    4 łyżki natki pietruszki

    Sos:
    3/4 szklanki wody
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    20 g kremowego serka topionego
    200 g śmietany 18%
    0,5 szklanki pikantnego keczupu
    Sól
    Pieprz
    Liść lubczyku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Roladki zapieczone w sosie z oscypkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki lub mniejsze kawałki. Wykładamy nimi dno naczynia. Filety drobiowe kroimy i rozbijamy jak na schabowe. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawa do mięsa. Na każdym płacie układamy plasterki oscypka. Ściśle zwijamy i układamy na ziemniakach. Wierzch przyprawiamy przyprawą do mięsa i posiekaną natką pietruszki. Na wierzchu możemy również ułożyć resztę oscypka.
    Sos: W garnku podgrzewamy wodę oraz serek topiony. Śmietanę mieszamy z mąką oraz keczupem. Przelewamy do wody. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Sosem zalewamy mięso z ziemniakami. Roladki zapiekamy pod przykryciem w temperaturze 180*C przez 50-60 minut. Po upieczeniu możemy udekorować pomidorami i koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oscypek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.49 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Roladki schabowe w sosie musztardowym

To może cię zainteresować