Nad przygotowaniami do obiadu czuwa Grzegorz. Z zawodu jest kucharzem.
Składniki:
1/2 kg schabu bez kości
4 plastry szynki gotowanej (ok. 20 dag)
4 plastry żółtego sera (ok. 20 dag)
sól, pieprz
mielona słodka
papryka
olej
Na sos:
serek topiony śmietankowy
1/2 szkl. mleka (lub bulionu)
sól, pieprz
łyżka koperku (świeżego lub suszonego)
Roladki z sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab myjemy, osuszamy i kroimy w 4 plastry. Rozbijamy tłuczkiem na bardzo cienkie płaty. Oprószamy z obu stron solą, pieprzem i papryką. Na każdym kotlecie układamy po plastrze szynki i sera, a następnie zwijamy w roladki.
2.Roladki wkładamy do blachy, posypujemy słodką papryką i polewamy niewielką ilością oleju. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym
do 180 °C.
3.Przygotowujemy sos serowy: w rondelku podgrzewamy mleko. Mieszając,
porcjami dodajemy serek. Gdy się rozpuści, dodajemy sól, pieprz i koperek. Gotujemy ok. 3 minut, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Podajemy do roladek.
Komentarze