We Włoszech można się zakochać. Można zakochać się we włoskim winie, w ciszy Toskanii i gwarze Rzymu, cudownym brzmieniu języka, w Giannie Nannini. W cudownych smakach potraw. Ja się zakochałam...
Łatwy
Składniki:
- oliwa z pierwszego tłoczenia: 4 łyżki
- cebula posiekana: 1 sztuka
- seler naciowy - łodygi: 4 sztuki
- marchew pokrojona w plasterki: 1 sztuka
- ziemniak pokrojony na kawałki: 1 sztuka
- ząbek czosnku: 3 sztuki
- bekon - plasterki: 6 plastrów
- łosoś: 300 gramów
- sól, pieprz: 1 szczypta
Roladki z łososia owinięte bekonem w musie selerowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W tłe włączamy nastrojową muzykę, może być Gianna Nannini lub Pink Martini. Otwieramy dobre wino i zabieramy się do gotowania. Do małego garneczka wlewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulkę, marchew, seler oraz ziemniak - dusimy kilka minut, solimy, dalej dusimy, aż do miękkości warzyw. Przecieramy przez sito. Powstały krem rozlać na talerzykach. Łososia kroimy w poprzek w cieniutkie plastry, zwijamy w bekon, wkładamy wykałaczki, by kompozycja nie uległa rozwaleniu na patelni, obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i rumienimy na nim czosnek, którym potem ozdabiamy talerz. Gdy czosnek się zaruzmieni - ściągamy go i smażymy na wolnym ogniu nasze roladki. Wyciągamy wykałaczki i wykładamy na krem selerowy. Można ozdobić rukolą lub dodać orzechów. Smacznego:*
Komentarze