Roladki schabowe z sosem pieczarkowo-koperkowym

0 (0 ocen)

Przedstawiam banalny przepis na roladki schabowe z sosem pieczarkowo-koperkowym. Cienko rozbite kotlety po upieczeniu są mięciutkie i soczyste. Podałam je z kaszą gryczaną i surówką z marchewki i jabłka.

Składniki:

  • Roladki:
    5 plastrów schabu
    5 plasterków szynki
    5 plasterków żółtego sera
    sól, pieprz, olej

    Sos pieczarkowo-koperkowy:
    500g pieczarek
    2 średnie cebule
    2,5 szklanki mleka
    1 szklanka wody
    2,5 łyżki mąki pszennej (lub więcej jeśli sos będzie zbyt rzadki)
    1/2 pęczka świeżego koperku
    sól, pieprz, olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Roladki schabowe z sosem pieczarkowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry schabu rozbijamy bardzo cienko. Na każdy kawałek kładziemy po plasterku sera i szynki. Zwijamy w roladki, układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Cebulę drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju.
  • 3. Pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do cebuli. Smażymy do momentu aż ściemnieją i puszczą sok.
  • 4. Do garnka/na patelnię wlewamy 1,5 szklanki mleka i lekko podgrzewamy.
  • 5. W tym czasie łączymy pozostałe mleko z wodą, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Garnek/patelnię z pieczarkami zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko z wodą i mąką (można przez sitko jeśli są grudki). Dorzucamy posiekany koperek.
  • 6. Podgrzewamy do lekkiego wrzenia.
  • 7. Doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę podgrzewamy.
  • 8. Upieczone roladki wykładamy na talerz, polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować