Roladki schabowe z grzybami leśnymi

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Schab i grzyby leśne to idealne połączenie smakowe. Wiem, dość ciężkie, ale jakie pyszne. Na świeże grzybki możemy pozwolić sobie tylko przez krótki okres w roku, więc warto skorzystać i delektować się pysznym obiadem.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    sól,pieprz
    2 jajka
    1/3 szklanki mleka
    1 szklanka bułki tartej
    olej lub smalec do smażenia
    Farsz:
    2 cebule
    500g. oczyszczonych podgrzybków ( lub mieszanych grzybów leśnych)
    1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
    2 łyżki masła klarowanego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Roladki schabowe z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w 1 cm. plastry, rozbić cienko.
    Każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem.
  • 2. Farsz:Grzyby dokładnie oczyścić, obgotować w wodzie z dodatkiem soli i octu w między czasie zbierając szumowiny, odcedzić, pokroić drobno.
    Cebulę posiekać.
    Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę a gdy się zeszkli dodać grzyby.
    Smażyć kolejne 5 min.na minimalnym gazie, co jakiś czas mieszając.
    Pod koniec smażenia farsz doprawić solą , pieprzem i natką pietruszki.
  • 3. Na każdy plaster mięsa nakładać farsz, zawinąć brzegi do środka a następnie zwinąć w rulon.
  • 4. Roladki obtaczać w roztrzepanych jajkach z mlekiem a następnie w bułce tartej.
    Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z każdej strony.
  • 5. Podawać np. z gotowanymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować