Schab i grzyby leśne to idealne połączenie smakowe. Wiem, dość ciężkie, ale jakie pyszne. Na świeże grzybki możemy pozwolić sobie tylko przez krótki okres w roku, więc warto skorzystać i delektować się pysznym obiadem.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg schabu bez kości
sól,pieprz
2 jajka
1/3 szklanki mleka
1 szklanka bułki tartej
olej lub smalec do smażenia
Farsz:
2 cebule
500g. oczyszczonych podgrzybków ( lub mieszanych grzybów leśnych)
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
2 łyżki masła klarowanego
Roladki schabowe z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w 1 cm. plastry, rozbić cienko.
Każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem.
2.Farsz:Grzyby dokładnie oczyścić, obgotować w wodzie z dodatkiem soli i octu w między czasie zbierając szumowiny, odcedzić, pokroić drobno.
Cebulę posiekać.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę a gdy się zeszkli dodać grzyby.
Smażyć kolejne 5 min.na minimalnym gazie, co jakiś czas mieszając.
Pod koniec smażenia farsz doprawić solą , pieprzem i natką pietruszki.
3.Na każdy plaster mięsa nakładać farsz, zawinąć brzegi do środka a następnie zwinąć w rulon.
4.Roladki obtaczać w roztrzepanych jajkach z mlekiem a następnie w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z każdej strony.
5.Podawać np. z gotowanymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym.
Komentarze